Петър-Емил Митев е политолог и социо­лог, доктор на философските науки. Професор в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1988 г. Бивш директор на Научноизследователския институт за младежта (1972-1988), председател на Българската социологическа асоциация (1991-1999). Председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

РУСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ И СВЕТОВНИЯТ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ПРОЦЕС

Брой 7-8, ноември-декември 2017

 Макар системата, която възниква след 1917 г., да носи в себе си проблемността на дълбоко дебалансиране, тя се прояви като фактор на равновесието в цивилизационния процес. Макар да носеше краен характер в немалко отношения, тя беше фактор на оптимизацията на историческото развитие.


  Темата съдържа един предварителен въпрос:

 

каква е мярата на цивилизационния процес

Историята на глобалния свят не е дълга, но е много поучителна. На 12 октомври 1492 г. Христофор Колумб – в опит да намери нов път към Индия – открива нов континент. Посрещат го дружелюбни местни хора, араваки. Бъдещият адмирал ги описва в дневника си като „повечето млади, добре сложени физически, лицата им са красиви, косите – дълги и здрави...“ След 20–30 години от този народ няма да остане жив нито един човек... От гледна точка на араваките най-добре би било Америка изобщо да не е „откривана“....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови