Чавдар Стоименов


Докато подготвяхме броя за печат, внезапно от този свят си отиде Чавдар Стоименов (17.01.1948 ‒ 22.02.2018). Комсомолски и партиен деец, журналист и общественик, дългогодишен председател на Българския антифашистки съюз, член на Изпълнителния комитет на Международната федерация на борците от антифашистката съпротива, председател на фондация „Георги Димитров“, на която посвети много години от живота си.

„Той достойно продължаваше революционното дело на родителите си, казват неговите съратници от БАС. – Безкористно отдаден на социалистическата идея, Чавдар Стоименов има голям принос за укрепване на антифашисткото движение в България, за активното включване на БАС в обществено-политическия живот на страната. Скромен, със силно чувство за дълг и отговорност, човечен и почтен ‒ такъв ще запомним завинаги Чавдар!“

В некролог, издаден от фондация „Георги Димитров“, се отбелязва мащабната, разнообразна и активна дейност на Чавдар Стоименов за запазване и популяризиране делото на Георги Димитров като революционер, политик и държавник.

Екипът на сп. „Ново време“ поднася своите съболезнования на близките на Чавдар Стоименов. За всички нас той ще остане пример за другарство, морал и човеколюбие.

Нека почива в мир!


 

НЕПРЕХОДНИЯТ МАРКС

Брой 1-2, януари-февруари 2018

Марксовият политически завет: „свободното развитие на всеки е условие за свободното развитие на всички“.


 

 Съвременният политически хоризонт става възможен с възникването на организираното световно работническо движение в края на XVII век. Той е очертан от Маркс в „Манифест на комунистическата партия“ от 1848 г. Като първо политическо условие на пролетариата се поставя историческата задача „да постигне победоносно демокрацията“. В термина „демокрация“ Маркс влага винаги позитивно значение. Марксовият политически завет е „свободното развитие на всеки е условие за свободното развитие на всички“.

 

Предвиждайки появата на глобализацията, Маркс предупреждава, че „развитието на капиталистическата икономика произвежда пазари и общество с все по-всеобхватни световни измерения (...) и води до упадък на нация и държава“,
което се потвърди във времето. За разлика от политическата част, в икономическия раздел Манифестът съдържа по-конкретни мерки: Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови