Този коментар на Крис Ренуик в социалните мрежи е от май 2017 г. по повод избирането на Джеръми Корбин за лидер на Лейбъристката партия във Великобритания. Мнението на автора продължава да е изключително актуално и през последните седмици набра още по-голяма популярност, след като бе споделено от повече от 5700 души.

 

„ЕТО ГО ЧОВЕКА, ЕТО ГО ПОЛИТИКА, КОЙТО НЕ ЛЪЖЕ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ”

Брой 1-2, януари-февруари 2018

 

Един Facebook пост, който се разпространява лавинообразно в Мрежата


 

 

 

Ето какво наистина се опитвам да проумея… От години все слушам хората да казват:

 

„Гадните банкери и техните бонуси“;

„Противните богаташи и техните офшорни данъчни сметки“;

„Ужасните политици с техните лъжи и имотите, с които разполагат“;

„Противните корпорации, които плащат по-малко данъци от мен“

„гадното статукво – всички са еднакви“;

„Нещата никога няма да се променят няма смисъл от гласуването“.

 

Естествено и аз съм казвал подобни неща.

Но тогава се появява някой различен. Той нарушава комфорта на банкерите и на богатите. Него го мразят политици от Консервативната, но и от Лейбъристката партия. Корпорациите харчат все повече пари за политици, които да го държат изкъсо и да не говори много. Статуквото видимо е разклатено.

Никога не съм виждал естаблишмънта толкова ужасѐн от един-единствен човек.

И тук се намесва дългата ръка на четвъртата власт

Тереза се обажда на Рупърт и го пита какво може да се направи по
въпроса, а той от своя страна ѝ казва да не си отваря устата, да не участва в дебати на живо и да го остави той да се оправи с това. И така медиите се включват в надпреварата:

„Тя е силна и стабилна“;

„Той е клоун“;

„Той не е лидер“;

„Не може да контролира дори собствената си партия“;

„Ще съсипе икономиката“;

„Как ще плати за всичко това?!“;

„Той симпатизира на терористи, изгорете го!“

 

А какво правим ние? Цяла вечност чакаме да се появи честен политик и когато това стана, вместо да застанем зад него, ние се превиваме пред статуквото като едни добри малки работници. Само да ни подсвирнат и започваме да им танцуваме…

Кимаме одобрително и послушно повтаряме като хипнотизирани роботи едни и същи вестникарски заглавия. Чувстваме се наистина горди от себе си, защото си мислим, че сме си изработили първото собствено политическо мнение. Но не е така, не сме измислили нищо. Само така си говорим. Независимо къде живее човек, повтарят се дословно едни и същи заглавия, дума по дума. От Корнуол до Нюкасъл, все се чува:

„Той е клоун“;

„Заплаха за страната“;

„Тя е силна и стабилна“;

„Ще ни върне отново в 70-те“.

 

И няма друго, няма различно мнение. Няма доказателства, освен едно интервю за „Радио 5“, което дори не е истинско доказателство и в което той на практика осъжда насилието, проявено и от двете страни. Няма данни, проучвания, нито официални доклади, които да подкрепят тезите, които се внушават. Опитайте се да помислите наистина сериозно върху въпроса защо мислите, че той е клоун, като изключим факта, че прилича на учител по география (без да се обиждат преподавателите по география). Защото от това, което съм видял до момента, той не е направил нищо „клоунско“.

И определено не сте от тази планета, ако смятате, че политическото статукво и медиите не си сътрудничат в това начинание.

Мислите, че Ричард Брансън, който тихомълком печели договори с Националната здравна служба на Великобритания, иска Корбин в управлението?

Или мислите, че Рупърт Мърдок, който в момента се опитва да разшири медийния си монопол, иска Корбин?

Или пък братята Баркли, с техните офшорни резиденции?

А може би Филип Грийн, който опропасти пенсиите на работниците от веригата магазини BHS и който твърди, че съпругата му притежава луксозен бутик само защото живее в Монако, искат Корбин във властта?

Смятате, че лейбъристите и торите, с техните многобройни жилища и сметки за алкохол, платени от данъкоплатците, искат Корбин?

Или пък гигантът „Старбъкс“, който плаща почти нулев данък?

Банкерите с бонуси от по няколко милиона паунда?

И наистина вярвате, че всички те нямат връзка с Мей? Или с медиите? Вие наистина ли вярвате, че тези милионери и милиардери са от типа хора, които се примиряват и ще си кажат „Е, било каквото било – беше хубаво, но вече край“? Аз, например, веднага бих се обадил на Тереза Мей или Рупърт Мърдок, ако личното ми финансово състояние беше изложено на риск, и щях да настоявам проблемът веднага да бъде разрешен.

Защото ето го човека, ето го политика, който не лъже, който не може да лъже. Той многократно можеше да каже неща, с които да спечели
повече гласове, но не го направи. Той живее в обикновена къща и се вози на автобуса като всички нас.

Повече от 40 години се бори за справедливост и мир. Няма болни професионални амбиции и затова мястото му в парламента е гарантирано. Това е едно от най-неопровержимите доказателства. Избори след избори, никой дори не се е доближил до възможността да го измести от традицион­ния му избирателен район.

Манифестът му е напълно издържан. Всички сметки излизат. И да, има предвиден заем, но той има за цел ренационализация на железниците. Нали знаете, че ние и в момента субсидираме частните железници и те печелят от това? Още веднъж… НИЕ субсидираме железопътните компании и те излизат на печалба, опитайте се само да си представите за какво тотално безобразие става дума. За разлика от програмата на торите, в която има дупка от 9 млрд. британски лири, техните сметки въобще не излизат.

Това облагодетелства всички нас ‒ млади, стари, работещи, хора с увреждания ‒ всички.

Единствените засегнати са хората от статуквото – богатите, банкерите и онези 5% с най-високите доходи.

Добре, майната му! Това продължава твърде дълго!

#ГласувайтеЗаЛейбъристите #ГласувайтеЗаМнозинствотоНеЗаМалцината


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор