Пламен Милев е доктор по икономика (геоикономика). Ръководител направление „Публични политики и анализи“ към НС  на БСП.

 

ИЗДРЪЖКАТА НА ЖИВОТ И ДОХОДИТЕ

Брой 1-2, януари-февруари 2018

Не може да се разчита на саморегулацията на пазарната икономика, необходима е спешна, проактивна политика
в областта на пазара на труда

 

По данни на КНСБ към декември 2017 г. необходимият разполагаем доход за издръжката на живот (ИЖ) трябва да не е по-нисък от 2325 лв. за 4-членно семейство, или 581,31 лв./човек. Размерът на дохода е почти равномерно разпределен между разходите за основни хранителни стоки (47%) и останалите разходи (вкл. енергийни – за ток, вода, отопление и др.). Близо 2/3 представляват разходите за храна, отопление, осветление, транспорт в домакинските бюджети, от което следва, че всяко ново увеличение поставя пред сериозно изпитание значителна част от българските домакинства.

Два фактора оказват влияние върху ръста на издръжката на живот. Първо, част от стоките за крайно потребление (хранителни) се внасят. Второ, по-високите цени на някои основни хранителни групи на международните борси се запазват, което пряко се отразява върху цените им у нас. Това са мляко и млечни продук­ти, животински и растителни мазнини, месо и месни продукти, яйца. Тези хранителни групи имат висок дял в потребителската...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор