Европа трябва да се промени.Под това мото на 10-11 ноември 2017 в Марсилия се събраха представители на около 100 леви партии, екологични платформи и движения, синдикални и социал­ни организации, неправителствени организации, граждански движения и интелектуалци от над 30 европейски държави.

 Марсилският форум се очертава като пространство за дългосрочно политическо сътрудничество, което търси алтернатива за Европа, основана на солидарност, демокрация, антирасизъм, мир и екологична устойчивост.

 Инициативата е подписана и от българския евродепутат Георги Пирински, който взе участие в дебатите в Марсилия.

КЪМ ВТОРИ ФОРУМ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕВИ, ЗЕЛЕНИ И ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ

Брой 1-2, януари-февруари 2018

 

Ние, като представители на различни сили, се събрахме в Марсилия на 10 -11 ноември 2017 година, за да обсъдим въпроси от особено значение за милионите хора от цяла Европа. Целта бе да се фокусираме върху прогресивните алтернативи срещу авторитарните, патриархалните и антисоциалните политики на много европейски правителства и на Европейския съюз, както и върху все по-ограничените права на работниците. Ние се обявяваме в подкрепа на социални и устойчиви политики с оглед да предотвратим абсолютната разруха на околната среда и да защитим една Европа на мира.

В светлината на нашите дискусии, както и на подчертания консенсус, който изкристализира от тях, е очевидно, че е дошло времето да съдействаме да се създаде пространство, позволяващо на левите, зелените и прогресивните сили от всички краища на Европа с общи усилия да посрещнат предизвикателството за създаване на стратегическо предложение за формулиране на алтернативен модел за европейска интеграция, който да е равнопоставен (в текста на английски: „horizontal“), хоризонтален, егалитарен, социално напредничав, солидарен с хората от други краища на света, такъв, че да подпомага създаването на нов, по-справедлив международен ред, както и да е в състояние да се противопоставя на сегашните опити за изграждане на ултралиберална, авторитарна Европа, демонстрираща не само пълна липса на солидарност, а дори и ксенофобия.

Това, което е необходимо, е силен консенсус, който да може да отхвърли настъплението на реакционните и фашистките сили.

За да градим конкретни алтернативи, трябва да разговаряме, да се ангажираме в диалог, да споделяме идеи и проекти, за да успеем да стигнем до работниците, които крайната десница се мъчи да привлече, и да им покажем, че има надежда, че има сили, разнообразни и многолики, но които независимо от това споделят общи прогресивни, феминистки, екологични и леви ценности.

Ще разгръщаме нови съвместни кампании, като имаме за пример успешния опит, например от масовите европейски инициативи, противопоставили се на договорите, целящи да дерегулират икономиката, като ТТИП и СЕТА, както и кампаниите, борещи се за правата на жените и за джендър равенство.

Онова, което сега е необходимо, е качествен скок, поради което смятаме, че е време да се създаде постоянно пространство за конвергиране (обединяване) на европейско равнище. Алтернативи срещу неолибералните и консервативните правителства са насъщна необходимост като начин да се открие път към по-силни прогресивни мнозинства.

Нека сме наясно: идеята е да се създаде Форум за дебати, сътрудничество и координация между различни сили, които са убедени, че има остра необходимост именно сега да се работи в полза на общи цели и да се организират публични кампании по въпросите от ключово значение за европейците. В това отношение черпим вдъхновение от форума в Сан Пауло.

Ето защо се ангажираме да организираме втори европейски форум на леви, зелени и прогресивни сили, който да се проведе през 2018 година. За целта ще създадем техническа работна група, включваща представители на различни сили, участвали през посочените два дни, която в консултации с тук представените организации, ще предложи формата на следващото издание на Форума. Целта е следващият Форум да продължи работата, която инициирахме през тази година (2017), като постигнем по-голяма задълбоченост и по-широко участие.


Добави коментар


Защитен код
Обнови