Петър-Емил Митев е политолог и социо­лог, доктор на философските науки. Професор в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1988 г.
Бивш директор на Научно-изследователския институт за младежта (1972-1988), председател на Българската социологическа асоциация (1991-1999). Председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

 

КРАЙ НА ИСТОРИЯТА ИЛИ КРАЙ НА ПРЕДИСТОРИЯТА

Брой 5-6, май-юни 2018

За историческия таван на капитализма 50, 100 и 150 години след „Капиталът”

 

Преди два века и половина Просвещението ни завеща вяра в „царството на разума“. Преди сто години се очакваше световна революция. А след това капитализмът да бъде преодолян поне в една отделно взета страна. Е, оказа се, че не е точно така или дори съвсем не е така... Но историческата прогноза на Маркс остава неопровергана.

 

Темата навярно навява методологически скептицизъм. Цивилизацията, в която сме вградени, от векове очаква радикален поврат. Вече над 20 века – „второ пришествие“ и „царство Божие“. Преди два века и половина Просвещението ни завеща вярата в настъпването на „царство на разума“. Преди сто години се очакваше световна революция. А след това – горната историческа граница на капитализма да бъде надмината поне в една отделно взета страна. Е, оказа се, че не е точно така или дори съвсем не е така...

Колкото и да са правдиви аргументите на методологичния скептицизъм,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови