Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт

ДВЕТЕ РЕАЛНОСТИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Брой 5-6, май-юни 2018

 Живеем в две реалности – „де юре“ и „де факто“. Първата, базирана на международноправните документи, все повече се пренебрегва за сметка на втората, основана на тактически и геополитически национални интереси. Световният ред все повече се превръща в световен безпорядък.  Необходим е обрат на тази опасна за мира тенденция.

 След избирането на новия американски президент експертните мнения на международниците се разделиха на две противоположни части. Едната се радваше на победата на Тръмп и го смяташе за почти „свой“ човек в Белия дом. Сега тяхната радост е заменена от ирония. Другите предупредиха, че новият лидер във Вашингтон ще бъде огромен проблем за световния ред и този проблем скоро ще се прояви. Понастоя­щем обаче именно тази част оценява Тръмп като ефективен президент.

С течение на времето и с укрепването на позицията на Тръмп тежестта на ироничните характеристики на действията на настоящия американски президент става все по-малка и по-малка, а относителният дял на сериоз­ните и комплементарни оценки се увеличава. И това е следствие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови