А. А. Полещук. Георгий Димитров: драматический портрет в красках эпохи, Санкт-Петербург, АЛТЕЯ, 2018, 529 с. (А. А. Полешчук. Георги Димитров: драматичен портрет в цветовете на епохата, Санкт-Петербург, АЛТЕЯ, 2018, 529 с.)

РУСКА КНИГА ЗА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

Брой 5-6, май-юни 2018

 

 

Тази книга е една от най-подробните биографии на големия български революционер и борец за социална справедливост, станал световноизвестен с опълчването си срещу нацизма – Георги Димитров. Тя е написана от известния руски журналист и публицист Александър Полешчук, който се свързва с България още като заместник главен редактор на българо-съветското списание „Дружба“. В периода 1977–1983 г. той многократно посещава страната ни (последно идва в София през януари 2015 г.) и следи състоянието на политически живот, както и на историческата литература.

В предговора Александър Полешчук споделя, че е завършил първия вариант на биографията на Георги Димитров през 1991 г., но не я е издал по силата на различни обстоятелства. Тогава всъщност се срутиха Източният блок и СССР, бе отречена политическата система и идеологията, които осмислят живота и борбата на Георги Димитров. Нещо повече – тялото на Димитров бе извадено от неговия мавзолей и погребано като символен знак, че повече няма да бъде голямото изключение в българската история.

Но тогава авторът получава втори шанс да преоткрие своя герой заедно с излизането на бял свят на нови документи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови