Родената  през 1929 г. журналистка и писателка Лучиана Кастелина е сред най-известните леви политици в Италия, била е комунистка, минала е през различни леви формации, в момента е в партията Италианска левица. Избирана е с много високи проценти подкрепа за депутат в италианския парламент и в Европейския парламент. Предлаганата статия е написана от нея специално за испанския в. „Ел Паис“.

НЕВИДИМАТА ЛЕВИЦА В ИТАЛИЯ

Брой 7-8,юли-август 2018

Докъде доведе превръщането на работниците в разпокъсан и индивидуализиран прекариат? Защо левицата е главният потърпевш от неглижирането на парламентарната политика и вземането на ключови решения въз основа на търговски и финансови договори? Къде са избягали левите италианци?

 

За онези, които още пазят спомени от миналия век, фактът, че Италия сега се превърна в страна, управлявана от един сбъркан, но при всички случаи определян като крайнодесен съюз, сигурно поражда немалко въпроси. Защото в продължение на много десетилетия Италия беше символ на левицата. Там действаше най-силната в Западна Европа комунистическа партия ‒ с почти два милио­на членове и с около 30% гласуващи за нея. Макар винаги да е била в опозиция, тя съумя да издейства с инициативите и хегемонията си най-доброто възможно в демократичната и социалната сфера.

След легендарната 1968 г., която в Италия продължи поне десет години, хиляди младежи от цяла Европа се изредиха на нещо като поклонничество, за да видят отблизо „италианския случай“. И това стигна дотам, че нашият език бе наричан „английския на движението“. Какво ѝ се случи на тази...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор