Георги Пирински е главен редактор на сп. "Ново време" от 2016 г.

СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА ДНЕС?

Брой 9-10, ноември-декември

Драги читателю,

 

В масовите и продължаващи протести срещу политиката на коалиция ГЕРБ и т.нар. патриоти прозира един обединяващ мотив – възмущението от това, че гласът на хората остава „глас в пустиня“, че властта всъщност се подчинява не на волята на гражданите, а на задкулисието на олигархични кръгове.

Следователно, ключовият въпрос е: възможно ли е (а и нужно и обосновано ли е) като израз на реален народен суверенитет да се заемем да градим днес в България социална държава на реалното народовластие на мястото на сегашната фасадна демокрация, държава, способна да развива високо конкурентна социална пазарна икономика с равнопоставеност между държавна, частна и кооперативна собственост, да осигурява достойна работа и доходи за достоен живот на всеки български гражданин?

В задълбоченото изследване на проф. Васил Проданов по слабо разбираната тема за „смяна на системата“, в  поредица от материали по проекта „Визия за България“ от различни гледни точки, както и в палитрата от статии и документи в този брой ще намерите широк спектър разсъждения по темите, свързани с възгледа за социалната държава. Сред споменатите материали има и един, в който се аргументира тезата, че отправните начала за  модерна социална държава в България са обосновани още в базисния програмен документ на БСП Програмата на партията „За България“, приета точно преди 10 години – през ноември 2008 г.

Още тогава в Програмата на БСП бяха разписани ценностите, идеите и политиката за съграждане на такава социална държава, съобразно българските условия, като еманация на солидарно общество на свободни граждани и опряна на точното прилагане на Конституцията на Република България. При това такава социална държава, която да съхранява в себе си перспективата на един бъдещ демократичен социализъм!

 

Георги Пирински


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор