Серж Алими е директор на френския месечник  Le Monde diplomatique.

 

ВЪСТАНИЕТО ВЪВ ФРАНЦИЯ. Когато всичко изплува на повърхността

Брой 1, Януари 2019

 „Жълтите жилетки“ накараха една прекалено сигурна в себе си власт, която претендира да служи за модел в Европа, да отстъпи пред бунта на социални групи, до този момент слабо мобилизирани за колективни действия. За един месец транспорт, данъци, околна среда, образование и представителната демокрация бяха поставени под съмнение.


 

НА 15 декември 2018 г. трима души в жълти жилетки се събраха на площада пред операта в Париж, за да прочетат обръщение „към френския народ и президента на републиката Еманюел Макрон“. Текстът започваше така: „Това движение  принадлежи на всички и на никого. То е изява на народ, който от 40 години е лишаван от всичко, което му позволява да вярва в своето бъдеще и величие“.

За по-малко от месец гневът, предизвикан от една такса върху горивата, се превърна в обща диаг­ноза, социална и демократична. Движенията, обединили едно слабо организирано население, ускориха политизацията му. Така „народът“ разбра, че е „лишен от бъдеще“ година и половина след като издигна за свой водач човек, който се хвалеше, че е измел двете партии,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор