Емилия Ченгелова е професор, д.с.н. в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

ИКОНОМИКАТА В СЯНКА КАТО „АКСЕЛЕРАТОР“ НА ОТЧУЖДЕНИЕТО В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Брой 2, Февруари 2019

Екип учени от Института за изследване на обществата и знанието при БАН проведе през октомври – ноември 2018 г. национално представително проучване на „икономиката в сянка“ като девиантна практика. Това е първи по рода си изследователски проект с подобна предметна насоченост.

  


През годините, в които българската икономика се трансформираше в икономика от неолиберален тип, в обществото протекоха мощни процеси на всеобхватна аномия. Последствията от нея са осезаеми във всеки аспект на социално-икономическите отношения и се виждат ясно в разпространението на девиантните практики. В контекста на ширещата се аномия и дискредитиране на предишните социални императиви, девиантното поведение си извоюва статус на „позволено“ и „допустимо“.

Типично проявление на девиантно поведение (1) са сенчестите икономически практики. Тяхната същност е в грубото и съзнателно неспазване на формалните правила и законови актове с оправданието, че значимите жизнени цели не могат да бъдат постигнати чрез използване само и единствено...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор