Защо европейската левица плаща днес цената на всички проблеми в Европейския съюз? Какви заявки даде конгресът на ПЕС в Мадрид  на 22-23 февруари 2019? Към кого са отправени посланията на традиционната европейска левица? Има ли ПЕС своя собствена визия за Европа и защо позволи дебатът за бъдещето на Европейския съюз да бъде затворен в рамките на десницата? Има ли партията нова идеология? На каква политическа линия ще разчита и какъв знак дава чрез номинирането на Тимерманс за председател на ЕК?

В предаване на „Поглед ТВ“ Александър Симов разговаря с политолога Страхил Делийски за дилемите, пред които е изправена Партията на европейските социалисти на предстоящите избори.

 

ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ЗНАЧИМ ЛЯВ ЗАВОЙ (Интервю на Александър Симов с политолога Страхил Делийски)

Брой 3, Март 2019

 

 – Г-н Делийски, Вие бяхте сред наблюдателите на конгреса на Партията на европейските социалисти в Мадрид. Конгрес, който буквално даде началото на предизборната кампания на европейските избори…

– Точно така.

– Какви са Вашите наблюдения? В каква кондиция е ПЕС? Питам Ви, защото според мнозина анализатори и в България, разбира се, традиционната европейска левица може да бъде големият губещ на тези избори.

– Отвътре погледнато, естествено е хората от ПЕС – лидерите, активистите, да изпитват малко повече ентусиазъм, отколкото страничните публики. Особено в кампания. 
В този смисъл това, което ми направи добро впечатление, е мотивацията, макар че повечето, с които успях да разговарям, си дават ясна сметка, че ситуацията е трудна за европейската социалдемокрация. Неслучайно ключовият слоган на кампанията ще е: „Време е“ (It’s time). Само че, струва ми се, това време малко закъсня. И оттам идват големите трудности.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор