Рeйнхард Нюман представлява фондация „Фридрих Еберт“ в Португалия. Освен това работи като консултант и изследовател на свободна практика в областта на политиката по заетостта и индустриалните отношения към Европейската обсерватория на професионалния живот (EurWORK) и Европейската обсерватория на политиките по заетостта (EEPO).

 

 

ЛЯВА ИСТОРИЯ ЗА УСПЕХ

Брой 3, Март 2019

 За разлика от останалата част на Европа, крайната десница няма никакви шансове за успех в Португалия. Това се дължи и на политиките на лявото правителство в страната.

 

Списание „Икономист“ описва португалското правителство като „малкото чудо на Атлантика“. То е на власт от 2015 г. и все по-често се посочва като блестящ обратен пример на общата криза на европейската социалдемокрация. По същество, правителството на малцинството на социалистическата партия (Partido Socialista, PS), водена от Антонио Коща, се подкрепя от радикалната левица и доведе до растяща икономика, увеличаваща се заетост и цялостно подобряване на държавните финанси. Междувременно социолозите отчитат около 40% подкрепа за социалистите.

Посрещнат с не малко скептицизъм в ЕС, всъщност дори с открита враждебност в началото, този португалски експеримент днес изглежда по съвсем различен начин. През януари 2018 г. министърът на финансите на малката атлантическа държава беше дори избран за ръководител на Еврогрупата, неформалния орган, чрез който финансовите министри на еврозоната координират икономическото ѝ развитие.

Наскоро...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор