Мартин Хьопнер е политолог, професор във Факултета по икономика и социални науки в Университета в Кьолн. Ръководи изследователска група по политическа икономия на европейската интеграция в Института за социални изследвания „Макс Планк“ в Кьолн. 

 

СОЦИАЛНА ЕВРОПА Е МИТ

Брой 3, Март 2019

 Защо един по-социален Европейски съюз понякога има нужда от защита срещу „прекалено много Европа“

 

Прогресивният дискурс за Европа е пълен с табута и митове. Навлизането в тези дебати изисква предпазливост. Да се назоват ясно социал­ните последици от европейската интеграция, без да се изпадне в противоречие с мита за „социална Европа“, е сериозно предизвикателство. Не е нужно много, за да ви определят като евроскептик. Поради това изказванията в социалдемократическите и синдикалните среди почти винаги включват и мита за „социал­на Европа“.

Въпросната „социал­на Европа“ може да бъде наблюдавана или само предполагана. Във всеки случай терминът не описва истинското състояние на Европейския съюз. Прекалено много неща се случиха през последните две десетилетия. От намесата на Европейския съд по отношение на правото на синдикални действия (делата „Викинг“ и „Лавал“) и подчиняването на публичните инфраструктурни сектори на европейското конкурентно право до политиката на т.нар. Тройка (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ –...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор