Хайки Патомаки е професор по геополитика в Университета в Хелзинки, където преподава политическа икономия. Автор е на много книги, преди всичко за дезинтеграционните тенденции в глобалната политическа икономия.

 

 

КРИЗА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА: ОТ ПРИЧИНИТЕ ДО ЕМАНЦИПАЦИЯТА

Брой 3, Март 2019

 Най-добрият ни шанс да се еманципираме от настоящите реалности е чрез изграждане на едни по-добри глобални институции

 

Движещите сили на световната капиталистическа икономика заблуждаващо са наричани глобализация. В технически смисъл глобализацията се отнася до възможността социалните отношения да се поддържат с нарастваща лекота и интензитет във времето и пространството. Като политически проект обаче глобализацията се основава на убеждението, че конкурентните, саморегулиращи се пазари или административната им симулация в рамките на дадена организация са най-добрата гаранция за ефективност, свобода, справедливост или за всичко това заедно.

Преувеличените твърдения относно глобализацията в техническия смисъл послужиха за прикриване на движещите сили, довели до триумфалния възход на глобализацията като конкретен проект. Днес обаче проектът неолиберална глобализация се изправя пред ответна реакция.

Много изследователи и учени глави твърдят, че е достатъчно да бъдат развенчани митовете за глобализацията и да се разкрият начините, по които са били употребени за определени политически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор