Даниела Василева е главен експерт в Национален политически институт „Димитър Благоев“, докторант по социология в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) към БАН. Има изследователски интерес към екологичната проблематика в глобален и национален контекст, по-конкретно към екологичната политика и екологичните рискове в съвременното общество.

 

СОЦИАЛНОТО ОТЧУЖДЕНИЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК. ЕКОЛОГИЧНИ РАКУРСИ

Брой 3, Март 2019

Може би сме в последните години, в които можем да смекчим последиците от вредните за планетата човешки дейности, но защо обществото не предприема нужните мерки?

Прекомерното взиране на съвременния човек в неща, свързани най-вече с икономическия ръст, и стремежът му да се сдобие на всяка цена с различни негови продукти, води до сериозно износване на важни екологични системи, като климата, почвата и водата. Преди всичко изменението на климата е извънредно опасен генератор на екологични кризи. Затова в никакъв случай не бива да се допуска надвишаване на въглеродния диоксид (CO2) в атмосферата над границата от 400 ppt (parts per million).

До този фатален предел обаче е нужно в атмосферата да се абсорбират още само 840 ми­лиарда тона въглероден диоксид. Привидно изглежда много, но всъщност не е. Защото темпото, с което въг­леродният диоксид от различни човешки дейности се изхвърля в атмосферата, през 2011 г. достигна световен рекорд (34 милиарда тона) и трябва спешно да се фокусираме върху основния риск за човечеството и природата днес – глобалното затопляне. При темповете, с които днес се увеличават емисиите на въглероден диоксид, равновесието в света ще изчезне, а климатът ще излезе...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор