Поетът и публицистът Веселин Ханчев е роден на 4 април 1919 г. в Стара Загора. Учи право в Софийския университет, но в съкровищницата на  българската култура влиза преди всичко със своята прекрасна лирика.

Първата му стихосбирка ‒ „Испания на кръст“, е посветена на Испанската гражданска война. На героизма на българския войник във Втората световна война посвещава стихосбирката си „Стихове в паласките“. Сам той е участник във войната.         

Под перото му  са излезли не само стихове, но и драматургични творби. Превеждан е на немски, полски, румънски, руски, украински, унгарски, френски, чешки, японски и др.

Умира на 4 ноември 1966 г. в София, само на 47 години.

 

СТО ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ

Брой 3, Март 2019

100 години от рождението на Веселин Ханчев

 

ПИСМО ОТ ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ ДО ВИЧО ИВАНОВ

 24.09.44 г.

Фронта

 

Драги Вичо,

Съжалявам много, че не можах да ти отговоря на дългото, сърдечно писмо. Постоянно бяхме на път, а сега сме на фронта, за да браним делото на 9 септември.

Съжалявам само, че сега не съм между вас, за да работим с двойна енергия и възторг. Но свободата сега се нуждае повече от щикове – затова с радост понасям опасностите и несгодите.

В София, където бях за няколко дни точно по времето на величествените народни манифестации и митинги и на преминаването на Червената армия, се видях с бай Димитър* и с много други приятели и познати.

Културният живот започва трескаво и възторжено.

Ония сили, които фашизмът беше смазал брутално,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор