ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА СИ ДЗИНПИН

Брой 3, Март 2019

През март китайският президент Си Дзинпин посети Франция, Италия и Монако, за да укрепи търговските отношения с континента, докато се опитва да сложи край на търговската война със САЩ.

Сред основните акценти в разговорите на високо ниво бяха търговската и инфраструктурната програма на Китай, утвърждаването на споразумения с китайските компании в области като банкиране и енергетика, засилване на комуникацията и стратегическото сътрудничество, борба срещу климатичните промени и други световни предизвикателства.

„Силна и просперираща Европа отговаря на нашата визия за многополюсен свят“, заяви Си Дзинпин по време на среща с френския държавен глава Еманюел Макрон в Елисейския дворец и добави, че Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и развитие. На свой ред френският държавен глава се обяви за „силно еврокитайско партньорство“, което да се гради върху „лоялни и равноправни“ икономически отношения.

 

Изявленията последваха подписването на дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен, чиста енергия и огромен договор, в който Китай ще купи 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus. Всички сделки, включително една за френски...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор