Добрин Канев е доктор по философия, доцент в Нов български университет. Има многобройни публикации по проблемите на политическите институции, политическите партии, политическия мениджмънт в България, САЩ, Германия, Франция, Белгия и др. 

 

 

КАКВО ОЗНАЧАВА БЪЛГАРСКИЯТ „ОТВОРЕН МОДЕЛ“ НА ФИНАНСИРАНЕ НА ПАРТИИТЕ?

Брой 6-7, юни-юли 2019

Очертава се не намаляване, а реално увеличаване на бюджетните средства, но само за управляващите

 

4 юли 2019 г. се оказа лош ден за българската демокрация. Солидно мнозинство от настоя­щите народни представители подкрепи в една извънредна парламентарна процедура промяна в начина и размера на финансиране на политическите партии. Промяна, предложена от Министерския съвет и министър-председателя Борисов и договорена от ГЕРБ и ДПС. 119 депутати от ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“ на практика ликвидираха държавното съфинансиране на партиите, като го свиха от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас, и същевременно отвориха вратата за практически неограничено финансиране на партиите от юридически лица – нещо, което досега действащият Закон за политическите партии не допускаше.

Първото, което трябва да се каже, е, че поради факта, че финансирането на партиите не е периферен, а ключов и много комплексен въпрос като обект на регулиране от страна на законодателя, никоя сериозна държава не подхожда прибързано, без продължителни и задълбочени дебати, дори при малки промени по отношение на партийните финанси, да не говорим за такова фундаментално...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови