Марк Ендевелд е журналист, автор на трудовете „Двусмисленият господин Макрон“, Фламарион, Париж, 2015 г. и „Големият манипулатор. Тайните мрежи на Макрон“, Сток, Париж, 2019 г.

 

ПАРИЖКИТЕ ЛЕТИЩА ‒ МАЛКИ КОНЦЕСИИ МЕЖДУ ПРИЯТЕЛЧЕТА

Брой 6-7, юни-юли 2019

 

 

Перспективата за референдум относно приватизацията на парижките летища е шамар за Президента на републиката. Още като министър на икономиката Макрон направи всичко възможно, за да изтъргува това бижу на френската държава. Прибързаността, неубедителните финансови аргументи, както и мрежите на участващите в маневрите за продажбата обаче събудиха подозрения и обединиха опозицията.

 

ПО ВРЕМЕ на президентската си кампания Еманюел Макрон доста внимаваше да не каже, че като вземе властта, ще започне да приватизира. Най-многото, което спомена с половин уста пред журналисти на 2 март 2017 г., докато разясняваше проекта си за фонд „Индустрия и иновации“ с 10 милиарда евро, беше възможността да се продадат акции на публични предприятия: „Фондът, за който става дума, се състои в това да се отдадат на концесия или да се продадат ценни книжа за активи, притежавани днес от Агенцията за държавно участие“. Той побърза да обясни, че тези концесии няма да бъдат само „по бюджетни съображения“, но отказа да съобщи за кои предприятия става дума (1).

А убежденията му по този въпрос са отдавнашни....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор