Петър-Емил Митев

 

ИВАН СЕЛЕНИ: ИРОНИЧНИЯТ ПОДХОД КЪМ ПРЕХОДА

Брой 8-9-10, август-октомври 2019

В ръцете на читателя е новата книга на световноизвестния унгарски и американски социолог Иван Селени. Излиза за първи път в България, макар че разделите, включени в монографията, са били публикувани като отделни статии. Въведението е написано специално за българския читател.

Медийният,  до голяма степен и книжният пазар, изглеждат наситени, а читателите – преситени с послания, заклинания, оправдания по повод на събитията, започнали преди 30 години в бившата Източна Европа. Това поражда скептицизъм към всеки нов текст. „Пак ли за прехода?!“, може да си каже предубеден читател. Ще бъде изненадан. Първите статии в този монографичен сборник са написани още преди някой да си представи, че Берлинската стена може да бъде съборена от самите берлинчани. Фактически читателят става съпричастен на творчески процес, протекъл – без преувеличение! – половин век. Книгата е необичайна.

Впрочем самата творческа и житейска биография на автора е необичайна. Едновременно „инсайдер“, т.е. израсъл и осмислял социалистическото общество „отвътре“, и „аутсайдер“,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови