Петър-Емил Митев е политолог и социо­лог, доктор на философските науки. Професор в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1988 г. Бивш директор на Научно-изследователския институт за младежта (1972-1988), председател на Българската социологическа асоциация (1991-1999). Председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

 

ИЗКОРЕНЯВАНЕТО НА „ТРОЦКИЗМА” И БЕЗСМЪРТИЕТО НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА

Брой 11-12, ноември-декември 2019

 

Л. Д. Троцки на 140 години

 Заслужава си да се върнем към първия и най-дълбок комунистически критик на държавния социализъм, който още през 30-те години направи равносметка и удивителна прогноза за перспективите на първата социалистическа страна

 


„В края на краищата, въпросите в протичащата досега дискусия са само поставени. Около тези въпроси, вътрешнопартийни и стопански, се вдигна облак прах, който в много случаи образува почти непроницаема завеса и жестоко разяжда очите. Но това ще премине. Прахът ще се слегне. Реалните очертания на въпросите ще излязат на преден план. Колективната партийна мисъл постепенно ще извлече от споровете онова, което ѝ е нужно, за да стане по-зряла и уверена в себе си. А това ще разшири базата на партията и ще направи устойчиво партийното ръководство“ (1).

Какво по-добро може да се пожелае на една партийна дискусия? И какво по-лошо може да се случи от изкривяването, манипулирането ѝ?

<< Обратно в броя >>

Добави коментар


Защитен код
Обнови