Добрин Канев е доктор по философия, доцент в Нов български университет. Има многобройни публикации по проблемите на политическите институции, политическите партии, политическия мениджмънт в България, САЩ, Германия, Франция, Белгия и др.

 

КРИЗАТА НА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА – ИЗМЕРЕНИЯ, ПРИЧИНИ, РЕШЕНИЯ

Брой 11-12, ноември-декември 2019

 В своята дълга история социалдемокрацията неведнъж е преживявала спадове и възходи. Неизбежна ли е днес тенденцията към упадък? Шансове винаги има, но махалото едва ли от само себе си ще се върне наляво.

 

Преди близо 15 години Томас Майер публикува книга със заглавие, идентично на темата на проведената наскоро в София конференция – „Бъдещето на социалната демокрация“ (Meyer 2005). По това време доброто бъдеще на социалната демокрация като единствената по думите на видния социалдемократически теоретик алтернатива на либертарната демокрация не подлежеше на съмнения. То изглеждаше сигурно и достатъчно надеждно.
Десет години по-късно, когато облаците над социалдемокрацията изглеждаха застрашителни, Майер отново се върна към темата „Бъдещето на социалната демокрация“, след като в качеството си на главен редактор на теоретичното списание на ГСДП „Ди нойе Гезелшафт – Франкфуртер Хефте“ откри на неговите страници със свое есе дискусия по тази тема (Meyer 2015: 4-8).

Днес, няколко години по-късно, това бъдеще изглежда доста различно с оглед на настоящата кондиция на повечето европейски социалдемократически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови