ХОРАТА СРЕЩУ „ЕКСПЕРТИТЕ“: ДАНЪЦИТЕ В БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 Въпросът за избора на данъчна система засяга не само фискалната и социалната политика на една държава. В своето по-широко значение въпросът за данъците също така засяга самата основа на демократичното управление. Това е така, защото данъчната система е израз на ценностите, които преобладават в едно общество. Тъй като е от съществено значение за справедливостта, социалната отговорност, разпределението на благата и финансирането на обществените системи и институции, тя е част от неформалния договор, който удържа заедно и развива обществото.

Затова данъчната система трябва да бъде демократична по своя характер, да бъде демократично въведена и да бъде отворена за демократичен дебат. Не бива да мислим обаче, че този дебат представлява спокоен, рационален диалог, или пък, че общественият договор, на който той се основава, е свободно споразумение между равнопоставени страни. Демократичните права и ценности не са естествена даденост или нещо, постигнато веднъж завинаги. Те са постижение на дълги борби и трябва упорито да бъдат бранени, тъй като са подложени на постоянна атака.

Случаят с българската данъчна система е красноречив пример. Приемането на плоския данък през 2007 г. беше извършено по толкова недемократичен начин, че може да бъде окачествено като „данъчен преврат“. Отвореното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови