Велиана Христова е журналист във в. „Дума“, доктор по филология. Специализира в областта на образованието и науката. Съставител, автор и съавтор на 6 книги. Член е на европейската организация за наука „Euroscience“ и на УС на фондация „Еврика“. Носител е на наградите на СБЖ, МОН, БАН, СБУ, Съюза на учените, на Сметната палата, Археологическия институт с музей-БАН, както и на наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“.

 

В УЧИЛИЩЕТО СЕ РАЖДА И УМИРА ВСЯКО ОБЩЕСТВО

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 Държавата и нацията се изграждат или разграждат не чрез икономиката, а чрез образованието

 

Когато преди няколко години в предаване на БНТ ни показваха Георги Димитров с дамаджана в ръка да пее кръчмарска песничка, някои се смееха. Било поднасяне на историята по нетрадиционен начин.

Когато издадоха „Под игото“ на шльокавица, някои все още се подсмихваха – било нетрадицио­нен начин да бъдат привлечени младите. Когато една дама реши да „преведе“ най-българския роман със съвременни „разбираеми“ думи, вече никой не се засмя, обществото бе възмутено, хора дори излязоха да протестират на улицата.

Не реагира единствено институцията, която държавата е поставила да защитава интересите на същите тези хора в образованието – МОН.

Във всички документи за развитието на България, в партийните програми преди избори образованието обикновено е някъде пó към края, след финансите, икономиката, армията – някъде в раздела „Социални политики“. Но понеже към него има...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови