Герхард Бош е професор в Института по проблемите на труда и квалификацията (IAQ) в университета Дуисбург-Есен. Основните му изследователски теми са заплатите, работното време, социалните държави и индустриалните отношения.

СВЕТОВНИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ: КЪМ УСТОЙЧИВОСТ С НЕОЛИБЕРАЛНИ РЕЦЕПТИ?

Брой 1-2, януари-февруари 2020

Световният икономически форум интелектуално призна, че скандинавските социални модели предлагат алтернатива на нарастващото неравенство. Не може обаче да приеме това идеологически.

 

Световният икономически форум (СИФ), който се състоя от 21 до 24 януари 2020 г. в Давос (в зимния курорт Давос-Клостърс, Швейцария – бел.ред), вдига моралната си летва все по-високо през последните години. Новият манифест от Давос гласи, че „компаниите трябва да плащат своя дял справедливи данъци, да показват нулева толерантност към корупцията, да отстояват правата на човека във всичките си глобални вериги за доставки и да се застъпват за лоялна конкуренция“. И в Доклада на Световния форум за глобалната конкурентоспособност през 2019 г. нарастващото социално неравенство е силно критикувано.

В същото време се подчертава, че неравенството не е предопределена последица от глобализацията и новите технологии и може да бъде преодолявано с политически средства. Скандинавските страни са посочени като модели, тъй като „не само са сред най-технологично развитите, иновативни и динамични икономики в света, но също така осигуряват по-добри...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор