Борис Попиванов е доктор по политология, доцент, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.Научните му интереси са в областта на политическите идеологии, теория на гражданството, младежките изследвания.

 

КОНСЕРВАТИВНАТА ВЪЛНА: АЛТЕРНАТИВА, НО НА КАКВО?

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 В икономическата сфера консерватори и либерали демонстрират значителна степен на припокриване на политиките, което изключва консерватизма от кандидатурата на алтернатива на статуквото. И двете тенденции са склонни да се борят в рамките на един и същи модел на капитализъм.

 

Загубени в думите

Последните години носят изобилие от дискусии за консерватизма – по света, в Европа и в България. Все по-често чуваме да говорят за „консервативни ценности“, „консервативно управление“, „консервативна вълна“. Думата „консерватизъм“ и нейните прилагателни производни заемат доста видимо място в речника на политици, експерти и медии, а даже и в „непрофесионалното“ общуване. България наистина не прави изключение от глобалната тенденция. Обикновено приемаме за даденост, че „модите“ в политическите процеси на Запад ни застигат със закъснение, понякога едва след като са започнали да залязват. С консерватизма случаят е различен. Страната ни показва готовността уверено да се включи в неговата рецепция.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови