ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ „ДЕМАГОГСКА ОЛИГАРХИЯ“

Критичен анализ на  либералната демокрация и

нейните пост­социалистически версии

Митрю Янков

Тип-топ прес, С., 2019, 503 стр.

ISBN:978-954-723-218-1

 

ИЗМАМНО НАРОДОВЛАСТИЕ

Брой 1-2, януари-февруари 2020

Живеем във време, обусловено от смяната на икономическата и политическата система на нашето общество, от прехода от „реалния социализъм“ към (по-официалното тълкование) „демокрация и пазарна икономика“ в Източна Европа (и в Русия).

Множеството хора, които всеки ден се борят да оцелеят в капиталистическата икономика и са принудени да търсят в чужбина работа, която що-годе да им позволява да живеят човешки, имат сериозни съмнения в благотворността на пазарната икономика.

Но демокрацията днес почти никой не поставя под съмнение. Към изключенията принадлежи проф. Митрю Янков. В своята книга „Демокрация или„демагогска олигархия“ (Критичен анализ на  либералната демокрация и нейните постсоциалистически версии) той подлага на критичен анализ съвременната либерална демокрация като теоретическа концепция и обществена практика. В книгата се критикуват например такива пречки пред това либералната демокрация да бъде истинско народовластие, като голямото икономическо и социално неравенство между формално равните граждани или непрекия характер на представителната демокрация.

Проф. Митрю Янков анализира дълбоките социални, икономически и политически промени в нашите общества в течение на много години. Резултатите на тези изследвания...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор