Силвия Минева е професор по етика, доктор по философия, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, главен редактор на е-списание „Виртуална култура“. Автор е на 4 монографии, студии и статии в специализирани и популярни издания. Изследователските ù интереси са в областта на приложната, професионалната и постмодерната етика. В същите области са и курсовете, преподавани от нея в различни специалности и факултети на Софийския университет.

СОЛИДАРНОСТТА В КАПАНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ

Брой 5-6, май-юни 2020

Голямото предизвикателство е не дали сме, или не сме солидарни, а как и заради какво сме готови на солидарност: като борци единомишленици, егоисти интересчии или безкористни алтруисти? Заради съпричастност в съпротивата, от съчувствие и състрадание или заради пазарен интерес?

 


 За да се разбере как солидарността попада в капана на политическата коректност, е необходимо да се вземат под внимание различните нейни прочити, с които разполагаме днес. Условно и съвсем схематично те могат да бъдат разделени на три основни – хуманистичен, либерален и анархистки. Всеки от тях има своето поле на аргументация, като хуманистичният почива предимно на антропологични основания, либералният – на лингвистични, а анархисткият – на  антиетатистки. И трите прочита са типични рожби на модерността, доколкото и трите са подвластни на „социологизиращата“ тенденция, присъща на модерния дух, а именно „отъж­дествяване“ на философията със социо­логията, станало възможно, по думите на Дж. Ватимо, когато за битието „би могло да се говори единствено на нивото на събитията, в които се установяват начините – всеки път различни,  –...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови