Грейс Лий Богс (27.06. 1915  5.10.2015) е философка и активистка, работила в Детройт. Дъщеря на китайски имигранти, тя описва своя живот и борба в автобиографичната книга „Живот, посветен на промяна“ (Living for Change).

 

МИСЛЕЙКИ ДИАЛЕКТИЧЕСКИ ЗА СОЛИДАРНОСТТА

Брой 5-6, май-юни 2020

В ерата на корпоративната глобализация, аутсорсинга и съкращаването на работните места, солидарността започва да означава свързване на местни общности, които се противопоставят на корпоративните опустошения и разселвания, създавайки начин на съществуване, който ни дава контрол върху живота ни

 


 Неотдавнашното посещение на двама афроколумбийци в Центъра „Богс“ ме накара да разсъждавам диалектично за същностната промяна в концепцията и практиката на солидарността, наложена и станала възможна в резултат на корпоративната глобализация.

През 1997 г. тези афроколумбийци, членове на малка земеделска общност в Ураба, Колумбия, са сред изселените, когато съвместна паравоенна и подкрепена от САЩ военна операция под предлог за борба срещу бунтовници превзема техния богат на ресурси роден край, за да  могат глобалните корпорации да произвеждат палмово масло за световния пазар и да извършват широкомащабна сеч и отглеждане на едър рогат добитък.

Решени да си върнат своята територия, фермерите създали „хуманитарни зони“ в съседни райони, нещо като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор