Юрий Александрович Никифоров  e военен историк, к.ист.н., професор в Академията за военни науки. Защитава дисертация на тема „Актуални и дискусионни проблеми на предисторията на Великата отечествена война в съвременната отечествена историография“. В момента е ръководител на научния отдел на Руското военноисторическо общество (РВИО), доцент в Московския държавен педагогически университет, лауреат на наградата на Президиума на РАН и НАН на Република Беларус (2018).

ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ Е НАПИСАНА И НЯМА СИЛА, КОЯТО МОЖЕ ДА Я ПРОМЕНИ

Брой 5-6, май-юни 2020

75 г. от освобождението на Европа с решаващите победи на Червената армия

„Борбата за историческата памет е борба за Европа, за европейските ценности, включително и за християнската традиция. Тази памет ни задължава и днес да воюваме за това, за което са се сражавали нашите предци, и да се изправяме срещу възраждането на фашизма и нацизма в съвременния свят,“ казва военният историк

 


Юрий Александрович, вие писахте преди много години: „Като цяло историята на Великата отечествена война все още не е написана.“ Предвид огромния масив от исторически и архивни материали и факта, че огромен брой историци по света се занимават с тази тема, какво ви доведе до този извод? Мислите ли същото днес?

‒ Сега бих отговорил по различен начин: историята на самата война вече беше написана през 1941 – 1945 г., написана...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор