Огнян Касабов е доцент във Философския факултет на СУ Св. Климент ОхридскиИвайло Атанасов е журналист


Ваня Григорова е икономически съветник в КТ „Подкрепа“.Председател на сдружение „Солидарна България“

 

Статията е част от мащабно изследване на данъчната политика в България, осъществено от  Колектив за обществени интервенции (КОИ) (http://koibooks.novilevi.org) и сдружение „Солидарна България“  (http://solidbul.eu/ ) и публикувано под заглавие „Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България“ .

 

 Друга част от същото изследване, озаглавена ХОРАТА СРЕЩУ „ЕКСПЕРТИТЕ“: ДАНЪЦИТЕ В БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, можете да прочетете  в бр. 1-2 /2020  на сп. „Ново време“

 

ДЕБАТЪТ ЗА ПЛОСКИЯ ДАНЪК У НАС СЛЕД 2008 Г.

Брой 7-8, юли-август 2020

С подобен успех можехме да кажем „Липсата на дебат за плоския данък у нас“. В книгата си, честваща плоския данък, Институтът за пазарна икономика заявява:

„Плоският данък е вече близо десетгодишно статукво в България, при това статукво, което не е било променяно. При днешната конюнктура на развитие на стопанските и обществените процеси в България режимът на плосък данък изглежда устойчив.“ 1

Да бъдеш статукво, е твърде съмнително достойнство. Още по-съмнително става то, когато отсъства дискусия. Безспорният факт е, че нито една данъчна система не е абсолютно най-добрата и затова сравнително вялите публични дебати за данъците в България не са нещо, с което можем да се гордеем. Когато една жизненоважна обществена тема не е подложена на постоянни оспорвания, едва ли можем да предполагаме, че общественият живот се радва на добро здраве. А за това положение едва ли можем да виним българските граждани, държани от същата тази система бедни и неинформирани.

Дискусия за данъчни реформи в България след 2007 ‒ 2008 г. възникваше главно по две линии: въвеждане на необлагаем минимум и връщане към прогресивно облагане.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови