Огнян Касабов е доцент във Философския факултет на СУ Св. Климент ОхридскиИвайло Атанасов е журналист


Ваня Григорова е икономически съветник в КТ „Подкрепа“.Председател на сдружение „Солидарна България“

 

Статията е част от мащабно изследване на данъчната политика в България, осъществено от  Колектив за обществени интервенции (КОИ) (http://koibooks.novilevi.org) и сдружение „Солидарна България“  (http://solidbul.eu/ ) и публикувано под заглавие „Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България“ .

 

 Друга част от същото изследване, озаглавена ХОРАТА СРЕЩУ „ЕКСПЕРТИТЕ“: ДАНЪЦИТЕ В БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, можете да прочетете  в бр. 1-2 /2020  на сп. „Ново време“

 

МОДЕЛИ ЗА ПРОГРЕСИВНА ДАНЪЧНА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ

Брой 7-8, юли-август 2020

 Основните критики срещу предложенията за данъчни реформи, включително и срещу гражданската инициатива, застъпила се през есента на 2017 г. за връщането на необлагаемия минимум, бяха от счетоводен характер. Откъде ще дойдат парите, питаха се в един глас неправителствени и правителствени застъпници за плоския данък, които необичайно трябваше да заемат позата на защитници на социалните системи, застрашени от така предложеното намаляване на данъчната тежест.

Струва си да отбележим, че в очите на експертите тези системи се оказват застрашени само когато се намаляват данъците за хората с ниски и средни доходи. Или поне само тогава рисковете за тях се оказват достойни за обсъждане. Единствено в тези случаи се изискват подробни изчисления как точно да се покрият отворените дупки в хазната. Ако задачата е да се намалят данъците на богатите и корпорациите, както и да се поддържат на ниско ниво след това, летвата за експертите рязко се смъква. Както вече показахме, плоският данък без необлагаем минимум бе прокаран непрозрачно и без подробни разчети за ефектите само върху предвидимо неоправдалите се надежди, че ще изсветли икономиката и ще привлече външни инвестиции.

България:...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор