Д-р Мартин Димитров е преподавател по история към Катедра „Японистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в изследване на руско-японските и съветско-японските отношения. По-широките му научни интереси са в областта на историята на Япония, историята на Русия и СССР, новата и съвременна обща история.

 

 

ЛЕНИН И БЪДЕЩЕТО

Брой 7-8, юли-август 2020

 Или ще загинем като човечество, или ще поемем по нов път. А само Ленин може да ни научи да вървим по него.


 

 Сто и петдесет годишнината от раждането на Ленин, която отбелязахме на 22 април 2020 г., беше повод да се върнем към тази неистово отричана в капиталистическото ни битие историческа фигура и да се опитаме отново, от дистанцията на времето, да осмислим нейната същност и нейния принос.

И той е огромен. Безсмислено е тук да изброяваме всички негови достижения, както и аспектите от съвременния свят, които по един или друг начин са белязани от неговата дейност. Историческият Ленин сам по себе си е огромна тема, независимо дали бихме били изкушени от драматичния му жизнен път, или от незаменимото му философско-теоретично наследство. Но само в миналото ли трябва да бъде отправен нашият взор на тази годишнина? Ще има ли място в бъдещето за Ленин или по-точно

каква е връзката между Ленин като феномен
и това, което ни предстои

Владимир Илич Улянов...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор