Борис Боев е историк. Автор на книгата „Любов към науката, любов към народа“ (2018), която е плод на десетгодишна научна и изследователска дейност върху българските студентски организации и обединения, съществували през 30-те години на ХХ век.

 

 

КАК ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ОБЯВИ ВОЙНА НА АНГЛИЯ И САЩ

Брой 7-8, юли-август 2020

Истината в стенографския дневник на ХХV Обикновено народно събрание от 13 декември 1941 г. Голяма част от съдените от Народния съд са привлечени като обвиняеми главно заради отговорността им по взимането на това решение.

 


 Eдин от големите спорове на исторически теми, който не секва през целия „демократичен преход“, е този относно Народния съд и постановените от него присъди. Въпреки доминиращата на държавно ниво тенденция на реабилитация на осъдените от Народния съд, въпросът съвсем не може да се смята за окончателно разрешен. Неговото разрешение не може да се декретира, нито пък може да се сведе до по-гръмогласно налагане на една от двете полюсни позиции: „Те бяха фашисти и си получиха заслуженото“ или „Те бяха елитът на нацията и бяха несправедливо репресирани“.

Пътят към обективната истина минава през задълбочени научни изследвания, а такива са възможни само въз основа на работа с документи. В настоя­щата статия ще се опитаме да представим именно един такъв ключов документ – стенографския дневник на ХХV Обикновено народно събрание от 13 декември 1941 г....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови