Янаки Стоилов е професор по теория на правото и политология в Софийския университет. Води лекции по обща теория на държавата и в Пловдивския университет. Доктор по право. Основният му теоретичен труд е „Държавната власт“. Един от авторите на новата Конституция на Република България. Депутат в 36-то, 38-то, 39-то, 40-то, 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. В последното е заместник-председател.

 

 

ПОГЛЕД КЪМ ИЗБОРИТЕ ЗА VII ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Брой 7-8, юли-август 2020

Изборите за ВНС са не само важен епизод от миналото, а ориентир за бъдещето. Отново сме на съдбовен кръстопът. В партията, като отражение на разединеното българско общество, са натрупани проблеми и са отворени може би повече рани, отколкото преди.

 


 Някак бързо измина времето от изборите на 10 и 17 юни 1990 г. Тогава за първи път от десетилетия се състезаваха не само голям брой кандидати, но и различни виждания за управлението и развитието на България, представени от множество партии. До тази качествена промяна обаче не се стигна изведнъж. В следващите редове от позицията на участник представям епизоди и мои наблюдения от месеците преди, по време и непосредствено след изборите за VІІ Велико народно събрание, но пречупени през днешното време и проблеми.

Вследствие на започналото реформиране на политическата система на местните избори през втората половина на 80-те години вече имаше реална възможност да се издигат по няколко кандидати за общински и районни съветници, макар все още само в рамките на Отечествения фронт. Така в конкуренция с още двама регистрирани кандидати...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови