Максим Мизов е професор в Център за исторически и политически изследвания, доктор на социологическите науки и доктор по философия. Разработва проблемите на аксиологията, етиката, политологията, етническите малцинства.

АНТОНИО ГРАМШИ ЗА АПАРАТИТЕ НА ВЛАСТТА

Брой 9-10,септември-октомври 2020

 В съвременният глобален свят идеите на великия пролетарски мислител и революционер се използват мащабно, макар невинаги това да се признава директно и ясно


 

 Обикновено, когато се говори/пише по темата за апаратите на властта, непременно се споменават ролята, значението, приносът на идеите на Грамши по този въпрос. Това е многодесетилетна традиция особено в западноевропейската или американската политология, философия или социология на политиката, която има своите явни или завоалирани причини и основания, които в хода на дискурсите по темата често се проявяват кога по-лесно и по-бързо, кога по-бавно и по-трудно. В основата на тези причини или съображения почти винаги стои желанието или задължението идеите на Грамши да бъдат противопоставени като различни и дори полярни на класическото идейно наследство на Маркс, Енгелс и Ленин, но най-вече на Ленин. И в този контекст се забелязва огромната непочтеност в подобни дискурси, особено ако добре се сравняват, пък и оценяват идейните опции на Грамши с тези на Маркс, Енгелс и Ленин. 

Истината е...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор