Янаки Стоилов, проф. д-р, ръководител на катедра „Теория и история на държавата и правото“ в СУ „Св. Кл. Охридски”. Избиран е за народен представител в VІІ ВНС (19901991 г.) и в няколко парламента, зам.-председател на 43-ото НС (20142017 г.). Член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (20092017 г.). Член на НС на БСП от 1991 г. и няколко пъти негов зам.-председател. След 50-ия конгрес на БСП е председател на Комисията на НС на БСП по идейно-програмно развитие и политическо образование, директор на Националния политически институт „Д. Благоев“.

 

ЗА ИДЕЙНО-ПРОГРАМНА ДИСКУСИЯ В БСП

Брой 1-2, януари - февруари 2021

 

В един силно променен свят трябва да върнем идеите в политиката и да засилим ролята на партията в обществото. Как?


 

Петдесетият конгрес на БСП прие решение за провеждане на идейна дискусия и изработване на нова програма на БСП. Това е своевременна, но много трудна за изпълнение задача. Тази трудност се дължи главно на две причини. Едната е от ценностно-пропагандно естество. През последните десетилетия медии, образователни и политически институции масово налагат критично отношение към социалистическата идеология до степен на нейното отричане. Мнозина я свързват предимно с миналото и с насилието. Другата причина е от политико-съдържателно естество. Тя е още по-сериозна, защото се отнася до способността на социалистическата теория да обяснява съвременните общества и да направлява тяхното развитие.

Идеологическата криза, в която изпадна социализмът, има своите причини. Веднъж тя е предизвикана от рухването на т.нар. реален или държавен социализъм в Европа. Втори път тя се дължи на идейния компромис, който европейската социалдемокрация направи с неолиберализма...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #3 ламбен 2021-03-19 22:07
Трето. Поради идейното си слабоумие и съзидателно безплодие нашата ужким нова пишман социалистическа партия - насилствено реформирана след вдъхновения от руснаците и ръководен отвън преврат по върховете си - не можа изобщо да намери истински лява работеща алтернатива на неочаквано взривно избухналото и отдавна вече затихващо неолиберално развитие - постоянно напомпващото икономиката кредитно допингиране - чрез което неолиберализмът заплащаше бурния си разцвет и охолно съществуване, макар и без каквато и да било реална перспектива за бъдещо погасяване на непрекъснато растящите кредитни задължения.
Цитиране
 
 
0 #2 ламбен 2021-03-19 22:04
Второ. След като с наведена глава и поставена на колене практически прие като непоклатима природна даденост неолибералните икономически принципи, нашата партия - по този начин превратаджийски реформирана, насилена отвън и предадена отвътре - изпадна в състояние на пълна идеологическа безтегловност и безплодие, не можейки по никакъв начин да създаде никаква реално работеща животоспасителн а идея как в тези - напълно противоположни на нейните остатъчни леви разбирания - условия може да обезпечава по какъвто и да било практически възможен начин необходимото постоянно финансиране на своите упорито безсистемни и икономически реално необосновани – хаотично от време на време само пробляскващи – неграмотни леви инициативи и наивни социални въжделения.
Цитиране
 
 
0 #1 ламбен 2021-03-19 22:00
Първо. На партията й липсват хоризонт и мотивационна енергия за излизане от състоянието й на безидейно свличане по корем, надолу с главата и с лице в калта към бунището на историята. Партията не е разбрала и досега защо и накъде е тръгнала и докъде ще стигне, неграмотно влачейки се подир обречения - със своята генетично вродено самоубийствена кредитно допингова зависимост - варварски примитивен и жестоко колониален, англосаксонски неолиберализъм.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови