СВЕТОВЕН СОЦИАЛЕН ФОРУМ – ПОРТО АЛЕГРЕ 2002

0
365

 

От 31 януари до 5 февруари в град Порто Алегре – Бразилия, ще се събере за втори път Световният социален форум. Неговото първо издание беше точно преди година – от 25 до 30 януари 2001 г. “Порто Алегре” възникна като алтернатива на Световния икономически форум в Давос. Мотото, под което протича, гласи: “Един друг свят е възможен”.

Международната подкрепа осигурява френското месечно издание “Льо Монд дипломатик” и международното движение АTTAC.* Важна причина за успеха участниците виждат в организационната подкрепа на управата на град Порто Алегре, както и на щата Рио Гранди до Сол – и двете в ръцете на Работническата партия. Порто Алегре си е спечелил славата на град, който се управлява много добре, с отношение към социалните и екологични проблеми. Той е на едно от първите места по стандарт на живот в Бразилия.

Форумът в Порто Алегре начерта стратегии не само за съпротива срещу неолибералната глобализация, но и за изграждане на алтернативни парадигми за икономическо, екологично и социално развитие.

Комитетът на бразилските организации, който планира и организира първия Световен социален форум, направи оценка на резултатите и породените очаквания. Той сметна, че е необходимо и логично да бъде изработена Харта на принципите, която да даде насоки за продължаването на инициативата.

Подробна информация за Световния социален форум може да бъде намерена на интернет адрес: www.forumsocialmundial.org.br. Сайтът поддържа и богата Библиотека на алтернативите с публикации на водещи съвременни анализатори от цял свят, които смятат, че е възможна алтернатива на неолибералната глобализация.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук