ТРАГЕДИЯТА В БЕСЛАН – ГЛЕДНИ ТОЧКИ

0
191


Збигнев Бжежински, американски политолог и бивш съветник на американския президент Джими Картър по въпросите на националната сигурност, в интервю за радио “Гласът на Америка” (8 септември 2004).

Въпрос: Господин Бжежински, каква е, според Вас, причината за случилото се в Северна Осетия?
Збигнев Бжежински: Не разполагам с точна информация каква е непосредствената причина за тази кървава война, но несъмнено тя е комбинация от две трагични обстоятелства. Преди всичко – растящото отчаяние, радикализация и ожесточение на чеченците, което ги принуждава да предприемат жестоки, неприемливи и нечовешки действия и, от друга страна, твърдата политика на руското правителство, която не оставя място за компромис, за постигането на цивилизовани споразумения. Именно това води до подобни трагични инциденти, на които руските власти реагират с нови жестокости и безцеремонност, водещи до масовата гибел на хора.

Въпрос: Какво трябва да направи Москва, за да прекрати конфликта в Чечня?
Збигнев Бжежински: Преди всичко трябва да признае, че чеченците не са руснаци. В качеството си на такива те заслужават повече от фактическия статут на окупирана провинция. Смятам, че има начини да се намери компромисно решение, което да не засяга териториалната цялост на Руската федерация – да им бъде предоставена възможност за самоуправление, така че те да почувстват своята национална принадлежност и до известна степен – независимост. Това, обаче, изисква съобразителност, търпимост и мъдрост. Боя се, че сегашното руско ръководство, което до голяма степен е продукт на КГБ, не разполага с тези качества.

Въпрос: Според Вас, възможно ли е да се води война с тероризма?
Збигнев Бжежински: Струва ми се, че не трябва сложните проблеми да се свеждат до едно понятие. Много е удобно всичко да се нарича с едно понятие – тероризъм – и да се игнорира фактът, че отчаянието и безчовечността провокират отчаяние и безчовечност. Свидетели сме на все по-чудовищни действия, които е невъзможно да бъдат оправдани от гледна точка на нравствените норми. Те, обаче, трябва да се мислят в цялата им сложност, ако искаме да бъдат разрешавани с конструктивни методи.

Въпрос: Как, според Вас, биха реагирали американците, ако подобна ситуация, не дай Боже, се беше случила тук, в САЩ?
Збигнев Бжежински: Вероятно със същото чувство на негодувание, но с много повече разум

Въпрос: Бихте ли уточнили. Какво можеше да се направи?
Збигнев Бжежински: Преди всичко се вижда, че руските служби за сигурност са едновременно жестоки и неумели. Свидетелство за това е не само сегашната трагедия в Беслан, но и предишният инцидент в московски театър. Така че, би могло да се започне с това. Работата с толкова безчовечно и неприемливо поведение като това на терористите, взимането на заложници не изключва чувството за разум и преценка. Представете си, че ви ухапе комар по крака. Можете да убиете комара с ръка, което ще е нормалната и разумна реакция. Но ако изберете да го убиете с чук, например, ще си счупите крака – нима това ще плати за ухапването? Или това ще е резултат от собствената ви глупост и грубост?

Въпрос: Смятате, че за случилото се са виновни руските служби?
Збигнев Бжежински: За гибелта на толкова много хора – безусловно. Не знам колко терористи е имало там. Но знам, че те на са били чак толкова много. А броят на жертвите е ясно свидетелство за неспособността на тези служби.

Александър Дугин, лидер на Евразийското международно движение:

“Това, че чудовищният терористичен акт се случи именно в Северна Осетия, а преди това поддържаният от САЩ Саакашвили предприе атака срещу южните осетинци, още веднъж свидетелства за обмислеността на стратегията на терористите. Осетинците са главната опора на Русия в Северен Кавказ. Те и затова станаха кървава жертва.

От гледна точка на предизборната ситуация в САЩ терористичните актове в Русия отвлякоха вниманието на световната общественост и на самите американски избиратели от пълния провал на САЩ в Ирак, допринесоха за отслабването на Русия, набираща сили в условията на неимоверно високите цени на нефта. Отсъствието на ясна стратегия на поведение в Кремъл за Кавказ само провокира въоръжените лица и стоящите зад тях сили да използват този регион като главна болезнена точка за натиск върху руската власт.

Сривът на зараждащата се ос Париж – Берлин – Москва и на стратегическия съюз Москва – Анкара, дестабилизацията на Кавказ и на южното направление като цяло – това е твърде мащабна задача за ислямския “международен тероризъм”. Нещо повече, днес ислямският свят по-малко от всеки друг път е заинтересован от изостряне на отношенията си с Русия; дори радикалните ислямисти не могат да не са наясно колко им е изгодна укрепващата се геополитически самостоятелна Русия, провеждаща независима политика от САЩ. На този фон още веднъж се убеждаваме в това, че “Ал Кайда” и “международният тероризъм” като цяло представляват единствено инструменти. Време е коренът на злото да бъде търсен не сред изпълнителите, а сред поръчителите.”

Григорий ЯВЛИНСКИЙ, лидер на руската демократическа партия «Яблоко»:

“Разбира се, че съставна част от трагедията е международният тероризъм, но това не е главното. Да се приписва всичко на външните фактори, означава да се криеш от проблемите и никога ситуацията да не бъде променена. Петнадесетте години на политика на унижение, лъжа и потискане на чеченския народ не може да няма трагични последици. Такава ситуация не позволява да се направи за Русия положителна прогноза.

Необходимостта от съдържателна и отговорна икономическа политика за целия Северокавказки регион е очевидна. Необходими са работни места – днес безработицата там достига до 80 процента; необходими са инфраструктура, образование, медицина. Казано накратко, необходимо е Северен Кавказ да бъде на среднорусийско равнище. Това е скъпо – според наши изчисления 6-7 % от БВП в продължение на 10 – 15 години. В противен случай Русия ще се раздели с Кавказ или събитията там ще провалят самата Русия.”

Генадий ЗЮГАНОВ, лидер на Комунистическата партия на Русия:

“Безпомощността на федералните власти и безотговорността на силовите ведомства доведоха до ужасната трагедия в Беслан, до серията терористични актове, които от края на август непрекъснато разтърсват страната. Потресени сме не толкова от въпиющата безпомощност на властта, на президента Путин, който точно преди пет години обеща на страната избавление от ужасите на тероризма, а от хаоса в действията на спецслужбите, който бе наблюдаван от целия свят по време на трагичните събития в Северна Осетия. Потресени сме и от безпардонната лъжа на официалните структури, които за пореден път се опитаха да заблудят общественото мнение.”

Политологът Сергей КУРГИНЯН за “войната на цивилизациите”:

“Идеологията съществува отделно от фактите, витае над тях, препарира ги и ги интерпретира в своя полза. Искате примери? Моля!
На чия страна воюва християнска Америка в Югославия? На страната на сърбите-християни или на страната на босненците-мюсюлмани? На страната на мюсюлманите! Какъв конфликт на цивилизациите?!

Кого поддържаха изцяло ислямските страни от Залива по време на “Пустинна буря”? Своя, при цялата относителност на израза, ислямски иракски събрат или християнската коалиция? Какъв конфликт на цивилизациите?!

Откъде се появи самият Бин Ладен? Той се появи като че ли “из под Бжежински”. Той е продукт на използването на радикалния ислямизъм срещу СССР.

А Хюсеин? Та това е СВЕТСКИ ДИКТАТОР! На кого реално разчистиха пътя? На фундаменталистите, опиращи се дори не на умерения Техеран, а на радикалния Кум. Терористичният ислям не е цивилизационен субект, а средство. Средство за какво? Отговарям: за радикалното преустройство на света.

Това ново световно устройство няма да бъде “изтанцувано” без краха и на Русия. Ето такъв ислям използват и за този крах. В Назран, Грозни, Беслан – навсякъде. Още веднъж подчертавам – ИЗПОЛЗВАТ!

Станислав БЕЛКОВСКИЙ, политолог:

“Според мен международният тероризъм е рожба на САЩ. Той е следствие от създаването през 90-те години на еднополярен свят и едновременно с това от кризата на либерализма.”

РЕАКЦИИ В НЯКОИ АРАБСКИ МЕДИИ

Доктор Фахд ал-Фанек, коментатор на йорданския всекидневник “Ал Раи”:

“Разбираме, че чеченският народ има законна кауза и право на самоопределение и независимост, но е невъзможно да се служи на тази кауза със средствата на тероризма. Взимането на деца за заложници е грозен акт, неуместен за някой, който има националистическа кауза и не помага с нищо за националните цели. Дори напротив, той служи само за обединяване на световното обществено мнение срещу тази кауза. Задържането на стотици невинни деца като заложници и застрашаването на техния живот е подъл акт, самоубийствена операция в пълния смисъл на думата, която провокира омраза от страна на цивилизования свят и прекратява съчувствието към чеченците, променя представите на хората за кавказкия народ от борци за свобода, достойни за подкрепа, към терористи, които трябва да бъдат наказани. Предишните терористични акции в света нанесоха само вреда на каузите на народите, които претендираха да защитават и дадоха морален претекст на силите на злото и агресори да потискат народи и страни и да ги унищожават. Окупациите на палестинските територии, Чечня и Ирак са зло, което доведе до съпротива, но разликата между съпротива и терор е огромна и смесването на двете служи на интересите на окупаторите.”

Абд ал Рахман ал Рашид, бивш главен редактор на лондонското издание “Аш Шарк Ал Аусат” публикува статия със заглавие: “Неприятната истина е, че всички терористи са мюсюлмани”.

В нея той пише: “Очевидно не всички мюсюлмани са терористи, но за съжаление мнозинството от терористите в света са мюсюлмани. Тези, които взеха за заложници ученици в Осетия, са мюсюлмани. Похитителите и убийците на непалските работници и готвачи са мюсюлмани. Тези, които изнасилват и убиват в Дарфур са мюсюлмани, както и техните жертви. Тези, които взривиха жилищни комплекси в Рияд и Ал Кобар, са мюсюлмани. Тези, които отвлякоха двамата френски журналисти, са мюсюлмани. Жените, които взривиха два самолета в Русия преди две седмици, също са мюсюлманки. Осама бин Ладен и Ал Хути са мюсюлмани. Болшинството от тези, които осъществяват самоубийствени операции срещу автобуси, училища, домове и сгради по целия свят през последните десет години също са мюсюлмани. Какъв ужасен рекорд! Това не говори ли нещо за нас, за нашето общество и култура? Ако съединим всички тези картини в една, ще видим, че те са затрудняващи, объркващи и унижаващи ни. Но вместо да ги избягваме и оправдаваме, наше задължение е преди всичко да отчетем тяхната автентичност, преди да пишем красноречиви статии и речи, прокламиращи нашата невинност. Ислямът страда от несправедливост в ръцете на тези нови мюсюлмани. Ще успеем да изчистим репутацията си, когато признаем ясния и срамен факт, че повечето от терористичните актове в света днес са дело на мюсюлмани. Трябва да разберем, че не можем да поправим нашата младеж, която осъществява тези ужасни операции, докато се уповаваме на умовете на нашите шейхове, които се превърнаха в проповедници-революционери, пращащи децата на другите да се бият, докато самите те изпращат своите в европейски училища.”

Халед Хамад ал-Сулейман, коментатор на саудитския правителствен всекидневник “Оказ”, в статия, озаглавена “Касапи в името на Аллах”:

“Пропагандаторите на “свещената война” успяха напълно за няколко години да разрушат представата за исляма, така както неговите врагове не можаха в продължение на столетия. Те превърнаха днешния ислям в нещо, което се занимава с обезглавявания, рязане на гърла, отвличане и взривяване на невинни хора. Те промениха представата за мюсюлманите пред света като варвари и диваци, които не стават за нищо друго, освен да колят хора. Настъпи време мюсюлманите да станат първите, които да тръгнат срещу онези, които направиха исляма заложник по същия начин, както направиха това с невинни деца. Това е истинската “свещена война” сега и наше задължение като вярващи мюсюлмани.”

Джордж Хадад, коментатор на йорданския официоз “Ал Дустур”

“Повече от един руски коментатор и редица журналисти от сателитните канали отбелязаха, че руското разузнаване разполага с информация за “съдействие”, което някои чеченски групи са получавали от еврейски олигарси под формата на пари, комуникации и петрол. Те са собственици на компании и милиарди, които са откраднати от руския народ и които президентът Путин започна да преследва, след като дойде на власт. Така че най-важната цел на еврейската банда е да разруши имиджа на Путин и да го представи като човек, който не владее положението, който е неспособен да се справи с анархията и води страната и гражданите й назад към дните на репресии, диктатура и държавен контрол.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук