МЕСТНИ ИЗБОРИ 2003 – ИЗВОР НА СЕРИОЗНИ ПОУКИ ЗА БСП

0
167

Завършил е журналистика. Народен представител в 36-ото Народно събрание. Член на ВС на БСП, председател на Областния и Общинския съвет на БСП – Стара Загора.

Тези местни избори – 2003 г., тепърва ще предизвикват спорове и разнопосочни анализи в партийните централи и в самите органи на местната и на централната власт. Предстоят изводи, освободени от радостта на успехите. В тях ще избуяват проблемите, победите ще изглеждат все по-малко победи.

Голямата част от гражданството не участва в изборите. Социолозите предполагаха 45-50 на сто от общия брой избиратели да се явят пред урните, но статистиката показа 33%. Дори да се заличат имената на българските граждани, останали в чужбина, изборната активност не надхвърля 38 – 39 на сто. Резултатите при избора на общинските съветници показват множество партии с по един или двама представители в местните парламенти. В 11-те общини на област Стара Загора пъстротата е на лице – в Стара Загора са представени 15 партии и коалиции, в Казанлък и Чирпан – 10, в Мъглиж – 8, в Павел баня – 8, в Гълъбово – 7, и т.н. Най-малко са в Опан – три партии или коалиции. Изключение прави община Братя Даскалови, където в общинския съвет са представени само БСП с 8 мандата и коалицията на НДСВ – ДПС с 3 места.

В тази кампания в община Стара Загора имахме за задача да защитим за II мандат кметската позиция на д-р Евгений Желев заедно с други подкрепили го партии и успяхме. От всичките 29 683 гласа за д-р Желев основната част са от левицата и в частност от Коалиция Нова левица – БСП, ПБСД, ПДС, ОБТ – близо 12 000 гласа. Могат да се правят различни уговорки в това отношение, но те не променят главното.

На следващо място – да сформираме най-голямата група общински съветници и това стана. От 51 общински съветници 18 са от Коалиция Нова левица. И трето – да повишим броя на гласоподавателите, подкрепили Нова левица в сравнение с предишните местни избори и последните парламентарни. През 1999 г. за Демократичната левица – коалиция между БСП и БЗС “Александър Стамболийски-1899”, гласуваха 16 074 избиратели. През 2001 г. за Коалиция за България гласуваха 17 407 избиратели в общината. Сега действителните гласове, подадени за Нова левица, са 11 992. Това е по-малко от предишните избори и определената ни цел не беше постигната.

Ето няколко извода:

Първо – на Местни избори 2003 по същество излязоха да гласуват предимно ярко изразените привърженици на една или друга партия или коалиция. Преразпределиха се и гласовете, подкрепили НДСВ на последните парламентарни избори – по-голямата част от тях или се въздържаха, или се завърнаха към старото си лоно, или се приобщиха към някоя от по-малките партии. Нито една партия или коалиция в общината няма категорично влияние, което да й даде възможност да провежда самостоятелно своя политика или свое решение. Групата съветници и на Нова левица, ако не провежда гъвкава политика, макар и най-голяма в общинския съвет, може да остане в изолация. Тази възможност не се изключва и в други общини.

Второ – няма печелеща политическа сила. Най-много губи НДСВ – трима съветници в общината, с 2267 гласа подкрепа от избирателите. Не е по-добро положението на НДСВ и в останалите общини – за цялата област Стара Загора има спечелени общо 20 места в общинските съвети. С такова участие в местната власт не може да се прави местна политика. С такава подкрепа по места НДСВ не може да провежда и национално отговорна и полезна политика.

Заради по-слабата подкрепа в брой гласове в сравнение с 1999 г. и 2001 г. не можем да кажем, че и БСП и Нова левица са печелещи днес. Въпреки добрия процент и 18-те общински съветници!

Но повече от отделните политически сили губи политическата система. Ниската избирателна активност и разпилените по множество партии гласове показват стъписване пред неспособността на политическата система да намери решение на човешките проблеми. Това е разочарование заради пропиления огромен кредит на доверие, даден на последните парламентарни избори на една политическа сила. Това е недоверие. В същото време е лутане в политическото пространство, търсене на изход – затова са много партиите, получили късчета подкрепа от избирателите. В този хаос общинският съвет ще трябва да търси диалог за всяко нещо и във всеки момент. Всичко това ще тежи в неговата организация на работа, но ще е част от това същото търсене на решение на обществените проблеми, което важи за всеки отделен гражданин.

Трето – големите партии трябва да се съобразяват и с ниската активност, и с множеството отделни представители на малки партии като носители на отделни надежди и очаквания у избирателя. Ще трябва за следващите 4 години да предлагат решения, които да обединяват. И да подобряват своите програми, които по същество бяха бламирани от избирателите, отказали да гласуват. Предстои един мандат в местната власт, който ще носи отпечатъка на променливото мнозинство и на активен диалог между самите групи и отделни съветници, между групите и кмета, между отделни съветници и кмета, между общинския съвет и кмета.

Четвърто – местните избори поради прекия избор на кметовете са предимно мажоритарни. Като мерило за успех или неуспех в изборите остава избирането или неизбирането на даден кандидат за кмет. Кандидатите за общински съветници все още остават на заден план. В техните листи се вижда предимно партийният цвят – в нашия случай предимно на БСП, независимо от участието на други партии в Коалиция Нова левица. В това отношение за избор на общинските съветници е най-добра смесената избирателна система. Тя е потребност вече в политическия живот. Така и изборът на общинските съветници ще бъде по-прецизен, дори при ниска избирателна активност и при 47 партии, участници в изборите, както е в Стара Загора. Така в по-голяма степен ще се ограничи и случайният вот – многото листи затруднават немалка част от избирателите.

Пето – Една от идеите беше да се провери възможността за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, в които левицата да получи подкрепа от мнозинството избиратели в страната. Проверката не е в полза на подобни намерения. Показва го недостатъчният брой избиратели, подкрепили Нова левица на Местни избори 2003. Резултатите в община Стара Загора и в повечето общини на областта показват, че голяма част от избирателите не са готови за избори. Нещо повече – не очакват подобрение на живота си от изборите. От това е ниската активност.

Припознаването на левицата, предимно на БСП, най-вече от ярко изразени поддръжници, дава самочувствие. Но това още не е основание за търсене на предсрочни избори. Има социално напрежение, има социално недоволство, но няма лява политическа вълна.

Местните избори показаха голямо недоверие към управляващите и политическата система като цяло. Показаха не аполитичност, а взискателност за промяна на управлението, пълна с напрежение, но и за идеи, и за действителна движеща сила на тази промяна. При това положение, според мен, България има нужда от експертно правителство до края на този мандат на парламента, а БСП – да се възползва от възможността за оставащото време да извлече своите поуки и да стане предпочитаната сила на следващите парламентарни избори.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук