ГНОМИ ПОЛАЗИХА ДЪРЖАВАТА

0
205

Роден през 1975 г. Завършил е педагогика в СУ “Св. Климент Охридски”. От 1999 г. е журналист във в. “Земя”, сега работи във в. “Дума”.

Тъкмо веселите звънчетата на елените на Дядо Коледа или на който му харесва Дядо Мраз да огласят замръзналата родина и да донесат подаръци на тези, които са папкали и слушкали през годината една гадина изпълзя от дупката си.

Многоглавото и извънредно хитро животно е известно под много имена, но в края на декември то се яви пред народа под названието “Гном”. Оказа се, че страшилката “Гном” подслушвала наред, де когото свари. Това бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, който навремето също бе обявяван за супер-чудовище, това експрезидентът Петър Стоянов, вярната му Нери Терзиева, колеги журналисти, Йордан Соколов, един куп депутати от СДС, начело с Надежда Михайлова и още няколко човека. Като чете човек имената на подслушаните по разработка “Гном” на спецслужбите направо му иде да се обиди, че и той не е сред тази достопочтена компания. Дявол го взел, защо само тези от СДС и приятелчетата им ги подслушват, следят и бият? Да не би тези от ляво или от центъра на политиката да са скучни и безинтересни, та да няма за какво да ги подслуша човек? И защо преди Коледа станаха ясни тези неща? То се знае да му развалят на вътрешния министър и на премиера ваканцията.

Но ако между другото тези СДС успеят да заемат героичната поза на преследвани година преди изборите, току виж успели да привлекат някой друг глас на своя страна. В последния за годината политически скандал, обаче има нещо дето много понамирисва. На лошо. По неофициална информация обектът на разследването под кодово име “Гном” е бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов. Пак неофициално бе съобщено, че спецслужбите имали подозрение, че генерълът шпионирал за една чужда държава. Ако това е вярно, то тогава трескавата дейност на депутатите от СДС е напълно разбираема. Много е кофти да те хванат по време на разговор с човек, за когото се предполага, че е изменил на родината си. Независимо каква ще е темата на разговора.

Всъщност има известна ирония във факта, че е подслушван точно Атанасов. По времето на премиера Иван Костов именно за него се твърдеше, че шпионира и разработва т.нар. активни мероприятия срещу противници и просто неугодни хора на Командира.

В случая “Гном” има и още няколко аспекта, който кара човек да подходи по-внимателно към него, преди да се вайка за невинно подслушваните. Интересно е, че за подслушването на Атанасов се разбра след изтичане на информация от неговата бивша служба. Интересно е, че информацията изтече към депутата от СДС Йордан Бакалов. Интересно е, че сините са знаели още преди един месец, че някой им се бърка в личния живот по телефонната жица. Интересно е дали са знаели в кой точно ден ще получат доказателствата за това, че ги подслушват. Интересно е, щяха ли от СДС да реагират толкова организирано и да бъдат толкова бойки ако информацията не бе изтекла предварително към тях, а бяха научили подробностите примерно, когато Атанасов бъде арестуван за държавна измяна?

Ясно е едно. Управляващите дали поради наивност или глупост са оставили верни на предишното управление хора на места, които им позволяват да подливат вода на НДСВ при всеки изгоден случай.

Малко преди “Гном”-ът да изпълзи на бял свят социалистите издирваха в Народното събрание 12 души, които да се подпишат под тяхното искане за референдум за бъдещето на АЕЦ “Козлодуй”. На левите им са нужни 60 гласа, за да вкарат за обсъждане в пленарна зала въпросът: “Трябва ли правителството в хода на преговорите с ЕС да гарантира запазването и развитието на ядрената енергетика в България като изпълнява решението на Народното събрание от 2 октомври 2002 г.” Както злъчно отбелязоха някои политически коментатори: “Последният да затвори вратата”.

Ясно е, че ако си нормален човек, с нормално функциониращо съзнание единственият отговор на така поставения въпрос може да бъде “да”. В случай на успех на референдума това ще означава, че ще се наложи наново да се отвори глава “Енергетика” от преговорния процес с ЕС и вероятно да бъдат спасени от преждевременно затваряне 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Защото такава ще бъде волята на народа, а който си позволи да я погази просто ще отиде на бунището на историята като непотребна вещ. Проблемът е, че волята на народа ни е в противоречие с разбиранията на политиците на едни други народи, които са обещали на своите избиратели, че няма да се успокоят докато не видят сметката на нашите злощастни реактори.

Затова както може да се предполага въобще няма да се стигне до същински референдум, а инициативата на левицата ще бъде стопирана още в пленарната зала на парламента. Което всъщност е добре за БСП. Дори да не съберат нужните 60 подписа, социалистите пак ще спечелят. И в двата случая те ще могат с чиста съвест да твърдят, че управляващите са ги спънали, защото обслужват чужди интереси, а не тези на българския народ.

Между другото през изминалия месец се оказа, че същия този народ масово олевява. Поне така излиза от социологическите изследвания. Да, обаче според друго изследване на Социалдемократическия институт едва 34 процента от бедните били готови да гласуват за БСП. Обяснение на този феномен дадоха социолозите Андрей Райчев и Андрей Бунджулов. Според тяхно проучване на мирогледа на левия избирател в България болшинството от избирателите на БСП не я смятат за лява партия. За тях социалистическата партия била партия на лявата буржоазия, дясното на лявото и изобщо това не била тяхната партия. Положителното все пак е, че тези настроения преобладават сред по-възрастната част от електората на партията, за която носталгията по миналото е част от живота. Лошото е, че по-възрастната част е и по-дисциплинираната на изборите. Взети накуп двете неща може да докарат на БСП на местните избори още няколко Лазар Причкаповци.

Забележително е, че от “Позитано” 20 се изхитриха да не присъстват на представянето на това изследване, за техния електорат. Вероятно в червената централа смятат, че по време на обиколките си из страната получават по-достоверна информация за настроенията на хората, отколкото им предлагат социлозите с техните изследвания. Въпреки това всички социологически агенции отчитат нарастване на доверието към лявата партия и лично към лидерът и Сергей Станишев. По последни данни 36 процента от българите имат доверие на младия соцлидер. Ако трябва да използваме принципа на Хенри Форд: “Това, което е добре за Станишев е добре за БСП”.

През декември стана и едно хубаво нещо за българите. Поканиха ни в Европейския съюз. Уж. До 2007 година има още доста време, но след отправената ни покана в Копенхаген Соломон Паси ходи по-надут и от пуяк. Какво ще струва на българите влизането в ЕС след 2007 г. не знаем. Но сме съвсем наясно какво ни струва то до 2002 г. Ако така ще я караме и за напред, призракът на евроскептицизма съвсем ще се материализира.

Като заговорихме за Паси другата хубава новина е, че преди 1 януари 2003 г. няма да ходим в Багдад да ловим Саддам. Защото операцията на САЩ срещу Ирак се отлагала някъде за към края на месеца.
Весела Нова година!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук