ЩЕ УСПЕЕМ ЛИ ДА ЗАПАЗИМ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”?

0
181

 

БСП настоя българското правителство незабавно да отвори отново глава “Енергетика” и да започне преговори с Европейския съюз, за да се удължи експлоатацията на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Искането на социалистите бе отправено чрез декларация от парламентарната трибуна на 28 ноември. Декларацията бе прочетена ден, след като премиерът Сакскобургготски, връщайки се от Брюксел, декларира волята на българското правителство да спази ангажимента си и да закрие предсрочно двата реактора през 2006 г., и след предупрежденията, че нови преговори по глава “Енергетика” могат да осуетят влизането на България в Евросъюза през 2007 година.

От името на Коалиция за България Румен Овчаров заяви, че изтичат последните дни и последните шансове за успех на подобна мисия, визирайки отварянето на временно приключилата преговорна глава “Енергетика”. “Можем да осъществим тази мисия заедно, ние сме готови да поемем своята отговорност, защото си представяме потока от лъжи и антиевропейски инсинуации, които ще се изсипят върху нас, готови ли сте вие?”, запита Овчаров представителите на мнозинството в парламента. Зам.-председателят на БСП обвини правителството, че е договорило най-неизгодните условия за АЕЦ в сравнение с другите страни-кандидатки. България е единствената страна, която ще спре доказано безопасни блокове преди приемането си в ЕС. Литва и Словакия ще експлоатират доказано опасни блокове петилетки след приемането си в съюза, но те имаха правителства, които преговаряха, защитаваха националните интереси, обяви Овчаров. Той обвини управляващите и в лъжа, визирайки заявленията им отпреди година, че България може да използва резултатите от партньорската проверка в АЕЦ, за да се опита да предоговори сроковете за III и IV блок.

Същевременно стана ясно, че в редовния доклад на ЕК не е отразена информацията, предоставена от българското правителство, че са преодолени проектните недостатъци на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха на семинар в Боровец експерти по евроинтеграция от Министерство на енергетиката. Проектните недостатъци, които са решени, се отнасят до защитните обвивки на реакторите и вече е постигнато високо ниво на безопасност, допълниха те.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук