КАК ТЕРОРИЗМЪТ ДА СЕ ОПРАВДАЕ

0
190

Професор, доктор по икономика. Завършил е СУ “Климент Охридски”. Доктор по икономика през 1958 г., доцент през 1966 г., професор в Научно-изследователския институт по профсъюзни проблеми към ЦС на БПС (1980 г.), хонорован професор в СУ “Св. Климент Охридски” (1984-1989 г.). Съавтор на научни трудове, между които “Икономика на България”, том 5 (1977 г.), “100 години българска икономика” (1978), “30 години икономика на НРБ” (1974 г.) – отговорен редактор акад. Н. Попов; “Экономики социалистической Болгарии” (Москва, 1976 г.). Публикувал е в различни списания и вестници.

Няма съмнение, че това грозно явление, развихрило се през новия век трябва да бъде спряно. Върхът бе терористичния акт на 11.IХ.2002 г., когато загинаха хиляди невинни хора и принудиха американците и останалите миролюбиви народи да потърсят начин да възпрат насилието. Но доколкото през цялата своя история Америка никога не е била обект на нападение от чужди сили, шокът от този смъртоносен удар предизвика толкова силна реакция, че вместо да се потърси трайно решение, водещо до изкореняване на тероризма, правителството на САЩ се хвърли в борба за залавянето на ръководителя на терористичната организация Ал Кайда – Бен Ладен. Въпреки че с нахлуването в Афганистан властта на талибаните бе пометена, но нито Ал Кайда, нито техния вожд бяха разгромени напълно.

Съгласен съм, че невинните жертви трябва да бъдат отмъстени. Но как това да сторим? Още Марк Аврелий на времето казваше: “Истинският начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него”. Да се счита, че с разгрома на терористичните организации и убийствата на техните ръководители и подбудители ще се сложи край на тероризма, е наивно. Та нали подобно отмъщение поражда нови отмъстители и нови убийства? Толкова ли е трудно да се разбере, че първопричина за терористичните актове бе истинския геноцид, на който бе подложен палестинския народ от страна на Израел? Не е ли време президента Буш да осъзнае, че докато не обуздае Израел като прекрати всякаква подкрепа за него, броят на палестинците-камикадзета все повече ще нараства и дори ще доведе до поява на все нови такива и сред други мюсюлмански народи.

Понастоящем се разгръща подготовка за нова война за сваляне режима на Саддам Хюсеин. Наистина световната общественост е заинтересована Ирак да ликвидира всички свои оръжия за масово унищожение и за целта с резолюция 1441 на Съвета за сигурност към ООН реши да изпрати инспектори за да проконтролират процеса на разоръжаване. Те успешно вършат своята работа, за което се изисква още време. Но САЩ губят търпение и желаят да започнат войната, на което Франция, Германия и Белгия се противопоставят, заявявайки че едва след изчерпване на всички мирни средства за постигане на разоръжаването на Ирак, може да се прибегне към война.
Напразно Америка клейми “стара Европа”, че не помага за разгрома на тероризма. Та нали тази “стара Европа” има вече горчив опит от многогодишните войни за отмъщение, когато недалновидните ръководители на Антантата през Първата световна война отмъстиха на германския народ, поставяйки го на колене, в резултат на което той издигна за вожд психопата Хитлер, подпалил Втората световна война. Същата тази “стара Европа” успя да направи верния извод, слагайки край на вековната борба между Франция и Германия и днес с успех изгражда нова обединена Европа без войни и конфликти. “Стара Европа” предупреждава, че нова война срещу Ирак ще доведе до непредвидими тежки последици за мира и просперитета на народите от цял свят, доколко ще се разгорят непознати досега противопоставяния между мюсюлманските и другите религиозни общности. Дори такъв верен съюзник на САЩ като Саудитска Арабия заяви, че след войната срещу Ирак американските войски ще трябва да напуснат страната. Де да е само това! Нима е толкова трудно да се предвиди, че броят на мюсюлманите-камикадзета ще се появят навсякъде по света, където отиват янки и то не само военнослужещи и дипломати, но и туристи! Искрено се надявам да не се стигне до подобен апокалипсис. Много бих искал президентът Буш в този критичен за света момент, да не действа като “интуитивен играч”, както той заявява за себе си. За истинския вожд на такава велика нация задължително условие е да действа с разума си, отчитайки всички възможни последици за своята страна и за света.

Наскоро стана известен историческия факт, че когато през Втората световна война за първи път германски самолети хвърлят по погрешка бомби върху невоенни обекти над Лондон и още следващата нощ Великобритания нанася ответен удар срещу Берлин, Хитлер, вместо по дипломатически път да извести Чърчил, че той не е заповядал бомбардировката на Лондон, а е погрешно действие на летците, той се разярява и заповядва Лондон да “бъде сринат до Земята”, в резултат на което се стигна до невинни жертви и от двете страни – жени, деца, старци и огромни разрушения. Ето какви могат да бъдат последиците, когато начело на държавата стоят хора, необмислящи детайлно всички плюсове и минуси от своите действия. Давам този пример без какъвто и да е намек за сравняване с Хитлер, убеден съм, че Буш ще докаже, че няма нищо общо с изверга и диктатора Хитлер!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук