ОСНОВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА КОНГРЕСА НА ГСДП

0
197


На 28 октомври 2007 г. конгресът на Германската социалдемократическа партия в Хамбург прие нова програма и редица важни решения в областта на социалната политика и в сферата на пазара на работна сила:

Програма на партията

„Хамбургската програма“ замества „Берлинския манифест“ от 1989 г. В нея социалдемократите потвърждават своите традиционни ценности. В новата програма този път многократно се споменава като цел на партията оспорваният идеал за „демократически социализъм“. Прави впечатление и острата критика на капитализма. В оценките по различни политически въпроси са поставени също по-леви акценти в сравнение с проекта от Бремен.

Реформа в железниците

Делегатите на конгреса гласуваха резервирано предложената от дясното крило на ГСДП борсова приватизация на германските железници с минимум 25,1% народни акции. Чрез емисията на тези акции без право на глас трябва да се ограничи влиянието на чуждестранните инвеститори и да се предотврати разбиването на концерна с неговите 230 000 служители. Поради силно изразените резерви на членската маса окончателното решение на въпроса ще бъде делегирано на комисиите на ГСДП или ще бъде подложено на гласуване на евентуално нов конгрес, но след провеждане на преговори с коалиционните партньори в правителството.

Първоначална помощ за безработица I (Hartz I)

Според решението на ГСДП първоначалната помощ за безработица Hartz I за бенефициенти над 50 години трябва да се изплаща по-дълго време – 24 месеца, вместо 18 месеца, както е досега. Вицеканцлерът и предишен шеф на ГСДП Франц Мюнтеферинг до края се обявяваше срещу тази поправка. В нея той вижда осакатяване на плана „Агенда 2010“. Но делегатите на конгреса подкрепиха Програмата за социална Германия на председателя Курт Бек от девет точки и предложението за удължения срок за помощта ПзБ I автоматично се прие.

Труд и минимална работна заплата

ГСПД се изказа за минимална работна заплата от 7,5 евро/час. Едно справедливо заплащане за работниците на повикване от 400 евро/месец ще се постигне чрез ограничаване на работното време до 15 часа/седмица. Наемните работници след преминаване на периода на обучение трябва да получават за еднаква работа същата заплата както основния персонал на фирмата. Предприятия, които извършват обучение над средния за страната обем ще получават поощрение. За да може да се съчетава работата с грижа за семейството, за обслужване на болни членове се предвижда право на десет дни отпуск, с компенсация на ниво болнични.

Афганистан и армията

ГСПД се обявява за продължаване на германското участие в предвожданата от САЩ антитерористична операция „Enduring Freedom“ (OEF). Изтичащият мандат на контингента трябва да бъде продължен. Партията се обявява за отмяна на задължителната военна повинност и за превръщане на Бундесвера в доброволна армия. Младежи ще могат да бъдат привиквани за военна служба само по собствено желание. Те няма да са длъжни да полагат алтернативна цивилна служба, ако предложението за доброволната армия бъде одобрено от Бундестага.

Ограничение на скоростта по магистралите и опазване на околната среда

ГСПД се изказа за радикална промяна в енергийната политика на страната. Партията одобри общо ограничение на скоростта по германските магистрали до 130 км/час. Според министъра на околната среда Зигмар Габриел по този начин излъчването на въглероден двуокис в атмосферата може да се намали с 2,5 млн.тона/год. За да се намалят емисиите на парникови газове с 40% до 2020 г. в Германия, трябва да се понижи потреблението на електроенергия с 11%, а консумацията на биогорива да се увеличи с 20 %.

Социална политика и семейни въпроси

ГСПД подкрепя удължаването на срока за плащане на детските помощи. Той трябва да не е до 25 години, а да стане отново до 27 години. Отхвърля се исканото от ХСС плащане за домашно възпитание на децата, т. нар. премия „Домашно огнище“. Вместо това трябва да се въведат еднократни плащания за децата на получаващите помощи по програмата Hartz, да се увеличат детските надбавки и да се разшири кръгът на имащите право на помощ.

Вътрешна сигурност

Подкрепя се използването на митническа информация за автомобилния превоз на товари от органите на сигурността в случаите на тежки престъпления и с цел предотвратяване на опасности за обществото. Заповед за сваляне на отвлечени граждански самолети според ГСПД противоречи на конституцията. Използването на Бундесвера във вътрешността на страната не се приема. ГСПД не приема и искането на десните ХДС/ХСС за превантивно онлайн претърсване на компютрите на гражданите.

Диалог между културите

ГСПД се застъпва за диалог между културите вместо концепцията на ХДС/ХСС за „водеща немска култура“. В приетото в програмата становище „Културата е нашето бъдеще“ се казва: „Страна като Германия, която приема имигранти, има нужда от зачитане и респект на цивилизационните и културни различия“.

Подбор и превод:
Иван Аладжов и Любен Аладжов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук