ЕДИН ПРЕОБЪРНАТ СВЯТ

0
181


Двайсет години след падането на Берлинската стена и седем и половина години след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон безпрецедентна финансова и икономическа криза отново преобръща международната геополитика. Всеки ден до нас достигат новини за един разтърсен свят: залез на американската империя, напредък на Китай и Индия, завръщане на Русия. Дали изживяваме преход от „хиперсилата“ към полицентризма?

Как да се ориентираме в обстановката, как да разберем настоящите промени, как да направим нов прочит на събитията? Благодарение на глобалния си и същевременно прецизен подход към изменящия се свят поредният Атлас на „Монд дипломатик“ носи отговор на тези въпроси.

Този справочен труд съдържа 87 синтезирани текста, написани от специалисти в най-различни области (икономисти, социолози, политолози, демографи, историци, еколози…). Всеки материал излага основната информация по проблемите и е придружен от неиздавани досега карти и графики.

Атласът е разделен на пет големи глави: Новите конфликтни взаимоотношения на международната сцена; Светът, видян от дванайсет големи държави от Севера и Юга; Енергийните предизвикателства на планетата; Трайните конфликти; Трудностите и перспективите на Африканския континент.

Атласът съдържа повече от 300 карти, схеми и графики и обширна библиография.

В няколко поредни броя списание „Ново време“ ще представи на своите читатели част от този уникален справочник на днешния преобърнат свят.

В този брой:

– В дългосрочна перспектива всичко става ясно…

– Капитализмът – от криза на криза

– Увеличаване на населението и нови равновесия

– Революция в големите световни финансови потоци

– Дълбока кома за кръга от преговори в Доха

– Хранителната независимост като средство за премахване на глада

– Убийствена спекула със суровините

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук