ОСЕМ ВЪПРОСА КЪМ БУШ

0
177

 

Има много неща, за които Буш трябва да бъде питан.
Бил ли е решен да използва военна сила срещу Ирак преди 11 септември? Къде са оръжията за масово унищожаване, за които той твърдеше, че са там? Защо използва фиктивни цифри за бюджета? Бил ли е свързан с не съвсем почтени бизнессделки, преди да влезе в политиката? Защо подведе обществеността, когато представяше политиката си относно изследването на зародишните клетки, глобалното затопляне и ракетната защита? Защо се е противопоставил на определени мерки за вътрешна сигурност в страната, а други не е финансирал адекватно?

Списъкът с въпросите е дълъг. За разлика от твърденията на Буш за оръжията за масово поразяване, тези въпроси се основават на реални факти.

– През октомври 2002 г. по време на реч в Синсинати вие казахте, че Саддам Хюсеин разполага с “огромен запас” от биологични оръжия. Но в оценката на националното разузнаване за Ирак не се съдържаха данни, че има “огромен запас” от биологични оръжия в Ирак. А миналия четвъртък директорът на ЦРУ Джордж Тенет заяви: “Ние казахме, че нямахме конкретна информация за видовете или количествата на (биологичните) оръжия, веществата или запасите, с които Багдад разполага.”
Така че, ако ЦРУ не е казало, че има “огромен запас” от биологични оръжия в Ирак, на базата на какво вие твърдяхте, че запаси съществуват? Знаехте ли нещо, което ЦРУ не е знаело? Преувеличихте ли информацията?

– През декември 2002 г. заявихте: “Ние не знаем дали Хюсеин има или няма ядрено оръжие”, реплика, която предполага, че Хюсеин може да има такова. Но в оценката на националното разузнаване се казва, че той не разполагал с ядрено оръжие и че на Ирак ще са му необходими от пет до седем годни, за да произведе ядрено оръжие, и то само ако програмата му за ядрено оръжие бъде “оставена непроверена”. Миналата седмица Тенет отбеляза: “Ние казахме, че Саддам Хюсеин няма ядерно оръжие.” Не беше ли подвеждащо от ваша страна да заявите пред общестевността, че “ние не знаем” дали Ирак има ядрено оръжие, тогава, когато всъщност сме знаели?

– Преди войната казахте, че Хюсеин “си имал работа” с «Ал Кайда». На 1 май нарекохте Хюсеин “съюзник” на «Ал Кайда». На пресконференция през юли 2003 г. бяхте помолен да предоставите доказателства в подкрепа на твърденията, че Хюсеин работел с «Ал Кайда». Вие отговорихте: “Да, преди всичко си спомнете, че аз просто казах, че ние сме там от 90 дни след прекратяването на големите военни операции. Сега знам, че в нашия свят, където новините идват и си отиват и съществува онзи вид моментна новина, а ти е трябвло да направиш това, трябвало да направиш онова – вчера, че има степен на неудовлетвореност сред някои представители на медиите. Не казвам, че вие сте неудовлетворени. Изобщо не ми изглеждате неудовлетворени. Но на нас ще ни е необходимо време, за да съберем доказателствата и да анализираме купищата доказателства, буквално, километрите документи, които сме разкрили.” Тоест вие казахте, че следователите още търсят доказателства. Но въпросът беше какво доказателство имахте по времето, когато преди войната направихте тези изказвания, че «Ал Кайда» и Хюсеин са в таен съюз? Тогава не отговорихте на този въпрос. Можете ли да ни кажете какви доказателства имахте, за да кажете, че Хюсеин е “съюзник” на «Ал Кайда?»

– През юли 2001 г. разузнаването на САЩ излезе с предупреждение, което гласеше: “На базата на преглед на докладите на всички източници през последните пет месеца ние смятаме, че Осама бен Ладен ще предприеме мащабна терористична атака срещу интересите на САЩ и/или Израел през следващите седмици. Атаката ще бъде показна, поразяваща и предназначена да нанесе масови поражения на съоръжения или интереси на САЩ. Извършват се подготовки за атаката. Тя ще бъде с малко предупреждение или без такова.

Това беше по-малко от два месеца преди ужасните атаки на 11 септември. Според заключителния доклад на съвместното разследване на атаките от 11 септември, проведено от комисиите по разузнаването на Конгреса и Сената, това предупреждение е било подготвено за “висши правителствени служители”. Комисиите не казаха публично кой е получил доклада и заявиха, че това е било така, тъй като ЦРУ не би им разрешило да кажат пред обществеността кои “висши правителствени служители” са били предупредени. Комисиите се ядосаха, че им запушиха устата по този начин. Но източници от комисиите казаха на репортери, че докладът е бил изпратен в Белия дом.

Защо вашата администрация не каза на общестевността кой видя това предупреждение? Вие или някой от вашия екип по националната сигурност видяхте ли този доклад? Ако е така, какво направихте вие или те в отговор? Ако този доклад не е стигнал до вас или до старши помощниците ви, не смятате ли това за ужасна грешка и не искате ли да откриете кой е отговорен за това?

– В докладите на Националната въздушна гвардия, в годишния отчет за вас от 2 май 1973 г. за престоя ви в Националната въздушна гвардия пише, че не сте се явявали в базата, към която сте принадлежали една цяла година. Когато това беше разкрито по време на кампанията ви през 2000 г., от щаба ви казаха, че сте прекарали част от това време, служейки в базата на Националната въздушна гвардия в Алабама. Но командирът на тази база заяви, и наскоро потвърди, че вие никога не сте се явявали там. През 2000 г. щабът ви обеща да излезе с имената на хората, с които сте служили в Алабама и които биха могли да потвърдят, че сте били в тази база. Никога не го сториха. Защо? Сега можете ли да ни кажете имената на мъже или жени, с които сте служили в Алабама?

– През въпросната година вие сте загубили правото си на летене и сте оставен на земята, тъй като не успявате да се подложите на годишен физиологичен преглед. През 2000 г. сътрудниците ви от предизборния щаб заявиха, че това не е станало, тъй като сте били по това време в Алабама, а вашият личен доктор е бил в Хюстън. Но “Бостън глоуб” отбеляза: “Физиологичните прегледи за полетите могат да се извършват само от упълномощени от Военновъздушните сили лекари.” А не лични лекари. А в Алабама, където сте живели през част от тази година, е имало военни лекари. Защо не сте преминали преглед за летене? Защо вашият щаб излезе с обяснение, което беше невярно?

– Според собствените ви обяснения вие сте се върнали в Хюстън след изборите през ноември 1972. Но докладите сочат, че вие не сте се явили в базата на Националната въздушна гвардия там в продължение на шест месеца, не и докато онзи отчет за вас разкри, че ви е нямало в продължение на една година. Защо? Какво правихте през това време?

– Когато се кандидатирате безуспешно за Конгреса през 1978 г. в Тексас, давате интервю за вестника “Лабок Аваланш Джърнъл”. В него ви питат за позицията ви относно абортите и ето как вестникът цитира вашия отговор: “Буш заяви, че е против поправката, с която абортите ще станат незаконни, и е за това въпросът с абортите да се решава от жената и нейния лекар.” Шестнадесет години по-късно, когато се кандидатирате за губернатор на Тексас през 1994 г., в кампанията си се обявихте за консерватор, който е против абортите. Малцина изглежда забелязаха как позицията ви спрямо абортите се промени на 180 градуса. Моля ви, кажете ни кога променихте виждането си за абортите и защо?

“Нейшън”, 04 февруари 2004 г.
Превод Елена Данаилова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук