КАК СЕ СЪЗДАДЕ КОАЛИЦИЯ „БОЖЕ ПАЗИ НАРОДА“

0
304

 

Получих покана: "Така и така, заповядайте на тържеството по случай сключването на коалиционно споразумение между Партията за неспирен възход и Лигата на производителите от средноголемите малки ферми в нископланинските райони… В указания час влезнах в залата за граждански брак, а там навалица: политици, интелектуалци, посланици, трудещи се, както и близки и познати, които очакваха да напълнят гушки от бракосъчетанието… И ето, гръмна прочутият мотив на Менделсон, в залата влезнаха младоженците. Всички затаихме дъх, а някои, по-чувствителни, се просълзиха, разтърсени от величието на момента… Заговори дамата-ритуалчик:
– Теньо Мушмулов, вие, като лидер на Партията за неспирен възход, вземате ли за коалиционен партньор Цончо Бузев от Лигата на средноголемите малки ферми?
– Да! – с дрезгав от благородно вълнение глас прошепна Мушмулов.
– А вие, Цончо Бузев, вземате ли за коалиционен партньор Теньо Мушмулов?
Последва дълга тишина. Ние в залата изтръпнахме. Журналистите заскрибуцаха с химикалките си, зажужаха телевизионни камери… Накрая Бузев най-сетне проговори:
– Абе… Как да кажа?… Колебая се!
– Бе, как така се колебаеш!? – внезапно избухна младоженецът. – Нали цяла нощ ми се кле!
– Ами така! Колебая се! – плачливо заговори Бузев. Това са толкова съкровени неща… Девичето ми сърце се къса! Ще ме обезчестиш!
– Това не е обезчестяване! – нервно заговори Мушмулов. – Това си е нормална политическа практика! Друго ще е, ако го направя без коалиционно споразумение! Вече ще сме семейство! Девиче сърце! Ти чуваш ли се какво говориш пред медиите!?
Сега вече младоженката направо си се разрида. И се обърна към медиите:
– Ето, виждате ли ги! Още не сме обявили споразумението, а те вече грубиянстват!
Дамата-ритуалчик, то се знае, осъзна развихрящия се скандал и се захвана да оправя положението, каза:
– Моля, журналистите да не хихикат! Отново питам, вие, Цоньо Бузев, вземате ли за коалиционен партньор Партията за неспирен възход? Отговорете с "да" или "не"!
– Абе, нали ви казах… Колебая се…
Тогава, свъсил устни и говорещ през зъби, младоженецът се наведе над младоженката:
– Какво още искате, изроде?!
– Още едно министерство!
– Как още едно? – направо изпусна нервите си лидерът на Партията за неспирен възход. – Нали се разбрахме, просветата и здравеопазването са ваши! Малко ли са ви?
– Нашата партия, като такава на дребните производители от средноголемите ферми има потенциал да държи още едно министерство! – захвана да хлипа облян в сълзи лидерът на дребните производители. – За благото на България трябва да ни дадете и Министерството на земеделието!
– В никакъв случай! – вече направо захвана да крещи младоженецът. – Отечеството няма да ми прости, ако не дам това министерство на съученика ми от гимназията Лулчев!
– Е, добре,тогава аз си отивам! – съобщи лидерът Бузев, свали булото на младоженка от главата си и го захвърли на пода. – Тръгвам си!- И наистина си тръгна. Всички в залата мълчахме вцепенени.
– Стой! – изкрещя шефът на неспирния възход. – Съгласен съм!
Застана Бузев до вратата, направи няколко крачки назад, но отново се спря:
-И още четирима областни управители и трима посланици!
Лидерът на неспирния възход направо се хвана за главата, свлече се на близък стол, а после се обърна към дамата-ритуалчик:
– Госпожо ритуалчик, това е направо рекет!
– Не мога да се бъркам във вътрешнопартийния ви живот! – вдигна рамене ритуалчицата!
– Значи рекет било! Така ли? – нацупи се лидерът на дребните производители. – Отивам си, но да те видя как ще направиш правителство! Без моите дванайсет депутати си за никъде!
И тръгна да излиза, но онзи, потен и ужасен, отново изкрещя:
– Добреее! Съгласен съм!
– Четирима областни управители и трима посланици? – вдигна въпросително вежди младоженката от дребните производители.
– Но единият в Монголия!!!
– Ние в Монголия, а твоята повлекана от Блока за ляв завой надясно – във Франция!? Нали!? Добре! Съгласявам се с Блока! Правя го само от отговорност към отечеството! – отвърна Цончо Бузев.
Върна се назад, взе си булото, дето го беше захвърлил на пода, сложи го на главата си, хвана се подръка с шефа на Партията за неспирен възход, а ритуалчицата обяви тържествено:
– Обявявам коалицията между Партията за неспирен възход и Лигата на средноголемите малки ферми за сключена. Новосъздадената коалиция ще носи името "Боже, пази Народа"!
Изобщо беше много вълнуващо и мило. После всички отидохме да се почерпим по случай щастливия брак. Беше голямо пиене и всички получихме като подарък назначения в различни бордове на директори…
Боже, пази България!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук