АРМЕНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ (100 години от смъртта на Кристапор Микаелян)

0
198


По повод навършващата се 100-годишнина от трагичната кончина на великия арменски революционер и основател на партията АРФ “Ташнагцутюн” Кристапор Микаелян край София на 10 и 11 март 2005 г. в столицата се състояха мероприятия, посветени на тази годишнина.

Централното събитие на честването бе двудневната научна конференция, състояла се в зала “Москва “ на Парк-хотел “Москва”. В работата на този авторитетен форум взеха участие научни работници от Арменския държавен исторически институт, Арменската национална академия и български учени от катедрите по история и арменистика на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и СУ “Св. Климент Охридски”.

Бяха представени доклади и научни съобщения по 18 теми, засягащи българо-арменските връзки през вековете в много широк спектър – история, топонимия, революционни борби, участие във войните през ХIХ и ХХ век, литературни връзки и т. н. Научното ръководство на конференцията се осъществи под патронажа на проф. Агоп Гарабедян – директор на Института по балканистика към БАН, а организатори на мероприятията бяха: АРФ “Ташнагцутюн”, Институт по балканистика, София, областният управител на Пловдив, Общоарменският съюз за образование и култура “Хамазкаин”- България, и Общобългарската фондация “Тангра” ТанНакРа.

Публикуваме със съкращения два от докладите на конференцията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук